• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Védőfelszerelés: egy heti tartalékuk van a kórházaknak

Egészségpolitika 2020.04.02 Forrás: Weborvos Szerző:
Védőfelszerelés: egy heti tartalékuk van a kórházaknak

A tesztek közül elfogadni és megbízni azokban lehet, amelyek akkreditált vírusörökítő anyagon alapulnak.

Növekszik a detektáltan fertőzöttek száma, mindenhol vannak az ország területén, ez jól látható a naponta közölt statisztikákban, és egyre több az olyan igazoltan fertőzött, akinek csak a közvetlen kontaktjait tudják követni, így a fertőzés útja már nem ismeretes a hatóságok előtt, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján. Az adatokat ismertetve elismételte a reggel nyilvánosságra hozott statisztikát, miszerint mára 60 fővel, azaz 585-re nőtt a fertőzöttek száma, éjjel elhunyt egy 70 éves szív- és érrendszeri betegséggel is küszködő férfi; 59-en vannak karantéban; a gyógyultak száma két fővel, 42-re nőtt, míg a tesztek száma 16401.

A hatóságilag elrendelt (házi) karantén száma 10668, derült ki Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központja vezetőjének tájékoztatásából. Ezeket több mint 78 ezerszer ellenőrizték, és szabálytalanság miatt 418 esetben jártak el. Arról is beszélt, hogy a hazai gyártású védőeszközök száma növekedni fog, ugyanis új gyártósorokat állítottak be, illetve most már az egyszerű, sebészi maszk mellett hamarosan lehetőségük lesz mosható, többször használható maszkokat készíteni a megfelelő alapanyagok beérkezésével a BV-intézetekben. Bár a hatóságok igyekeznek kiszűrni a járvány hasznonélvezőit, azért tudni kell, hogy a védekezéshez szükséges alapanyagok mindenhol megdrágultak, így termékekhez is magasabb áron lehet - akár a patikákban is - hozzájutni.

A genetikai adottságnak, amely az immunrendszert is befolyásolja, egyértelműen fontos szerepe van az egyének vírus elleni védekezőképességében, válaszolta egy kérdésre az országos tisztifőorvos. Még nyitott és fontos kérdés, hogy megtudjuk, miként alakul ki a védettség a szervezetben, illetve hogyan lehet egy esetleg bekövetkező újabb járványhelyzetben az immunrendszert támogatni.

A krónikus betegségek kortól függetlenül magasabb kockázati tényezőnek számítanak, így a legveszélyeztetettebbek a 65 év felettiek mellett a krónikus kórképpel küszködők, és ilyen lehet akár egy kisgyermek, aki cukorbeteg, vagy fiatal felnőtt, aki asztmás vagy allergiás, mondta Müller Cecília.

A tesztekkel kapcsolatban ismertette, különböző vizsgálatok vannak, de elfogadni és megbízni azokban lehet, amelyek akkreditált vírusörökítő anyagon alapulnak. Ezek mellett elvégeznek egy megerősítő vizsgálatot is, tette hozzá. A nem validált anyaggal készült tesztek a vírus ellen termelt fehérjéket mutatják ki, s bár a WHO nem zárkózik el ezektől, de nem garantálják ezek minőségét.

Nem lehet az eddigi korlátozó intézkedések enyhítésére számítani, ezek megtartása mindenképpen szükséges, szögezte le Müller Cecília. Területi karantént akkor rendelnek el, ha az adott térségben kiemelkedően megszaporodik a fertőzöttek száma.

Nem mindegy, hogy az orvosok milyen beavatkozáshoz használják a védőeszközöket. Nyilván a legmagasabb szintű védőfelszerelés kell a „vörös zónában”, vagyis a biztosan fertőzöttekkel dolgozó orvosoknak, vagy azoknak, akik olyan beavatkozásokat végeznek, mint a testüregbe hatolás, példaként említette a pulmonológusokat. A többieknek – mint mondta – elegendő az egyszerű sebészi maszk, a kesztyű és a köpeny. Erre vonatkozóan útmutatást ad a nemrégiben megjelent Koronavírus kézikönyv is, tette hozzá.

A kórházaknak egy hétre való tartalékuk van védőfelszerelésből, komoly hiányt egyetlen kórházparancsnok sem jelentett, mondta Lakatos Tibor, jelezve, hogy ez a ma reggeli operatív törzs ülésén hangzott el a beszámolókból.

Legolvasottabb cikkeink