• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vége a díjmentes bölcsődéknek?

Egészségpolitika Forrás: hirado.hu - MTI

Több forrást visz el az állam az önkormányzatoktól, mint amennyi feladatot átvállal.

Az önkormányzatok közel háromnegyede bevezeti vagy már be is vezette a bölcsődei térítési díjat - állítja a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Gémesi György a Duna TV Közbeszéd című műsorában kifejtette: ennél több önkormányzat is élhet a lehetőséggel, mindez attól függ, hogy milyen bevételeik lesznek 2013-ban. Ha kevés lesz a pénz, az ilyen intézkedések megoldást jelenthetnek, a probléma ugyanakkor az, hogy egyre kevesebb a fizetőképes lakos – jegyezte meg Gödöllő polgármestere.

Az ellátás havi költségének felső határa mintegy 25 ezer forint, ám jelentős forrásokat még így sem remélhetnek a gondozási díjból az önkormányzatok – fogalmazott Gémesi György. Hozzátette: Gödöllőn a rászorultsági szempontokat és az egy főre eső kereseteket figyelembe véve azért állapítottak meg egy méltányos összegű hozzájárulást, hogy a környező településekről ne hozzák át Gödöllőre a gyerekeket a szülők.

Gémesi György szerint a kevés férőhely miatt komoly problémákat vethet fel a kötelező óvodai ellátás is. Különösen a főváros agglomerációjában okozhat ez gondot, mert a férőhelyek bővülése nem tud lépést tartani a belvárosból kiköltöző családok igényeivel - jelentette ki.

Gémesi György úgy véli: ha állami tulajdonba kerülnek egyes önkormányzati intézmények, akkor félő, hogy több forrást visz el az állam az önkormányzatoktól, mint amennyi feladatot átvállal. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke kijelentette: Esztergom tökéletes példa erre. Ha a maradék feladatok ellátására kevesebb pénz jut, abból nagy baj lesz – tette hozzá a polgármester.

BDSZSZ: segíteni kell a kisgyermekes szülőket
A bölcsődei gondozási díj bevezetése ellen tiltakozó Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete ugyanakkor úgy tudja, hogy március végéig az önkormányzatok mintegy fele döntött a díj bevezetéséről, 22 százaléka viszont már arról határozott, hogy nem kell gondozási díjat fizetni. Szűcs Viktória, a szervezet elnöke szerdán arról is beszélt, hogy az államnak először a bölcsődei normatívák finanszírozását kellett volna rendeznie - tudósított az MTI.

A BDSZSZ vezetője szerint a bölcsődei gondozási díjak mértéke is eltérő, van ahol havi tízezer forintos díjat állapítottak meg, van, ahol sávos rendszert vezetnek be, vagy 100-300 forint közötti térítési díjat állapítottak meg. Szűcs Viktória szólt arról, hogy évről évre kevesebb gyermek születik, ezért a kisgyermekes szülőket segíteni kell. Ennek egyik módja, ha a szülők számára megvannak, elérhetőek és megfizethetőek a gyermekintézmények - hangsúlyozta.