• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vezetőt választott a gyermekorvosok társasága

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke dr. Velkey György, főtitkára dr. Kovács Tamás lett.

Zsúfolásig megtelt a siófoki Azúr Hotel szeptember 24-26-ig a Magyar Gyermekorvosok Társasága 2015. évi nagygyűlésén. Az ország minden területéről érkeztek a klinikákon, kórházakban, szakrendeléseken, házi gyermekorvosi praxisokban dolgozó gyermekorvosok, demonstrálva az együvé tartozásukat. A rendező a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikája volt. A kongresszus elnöke Molnár Dénes professzor, a rendezőbizottság vezetője Erhardt Éva voltak.

A tanácskozás mottója: az „alapellátástól az intenzív ágyig" előre jelezte, hogy a gyermekorvoslás igen széles palettájáról fogunk előadásokat hallgatni. Bár a fő témák a kardiológia, immunológia, alapellátás, gasztroenterológia és az intenzív ellátás voltak, számos egyéb határterületet és szubspecialitást érintő előadást hallhattunk. Délután több szekcióban adtak elő a kollégák jobbnál jobb előadásokat, és ember legyen a talpán, aki mindent meg tudott hallgatni, ami érdekelte. A szünetekben nagyon igényes posztereket láthattunk, ezekből is, és az előadásokból is szívesen látnék a Gyermekgyógyászat c. lap oldalain.

Nehéz lenne a mintegy száz előadás és közel ötven poszter ismertetése. Mint házi gyermekorvos különös érdeklődéssel hallgattam az alapellátásból érkezett kollégák előadásait. Nagyon egyetértettem azzal az előadással, amely felvetette, hogy ahhoz, hogy a házi gyermekorvosok definitív vagy inkább befejezett ellátást végezhessenek, számos feltételnek kell teljesülnie, ezekből nagyon fontos, hogy az adminisztrációs terhek ne nőjenek, a finanszírozás ehhez igazodjon, és sok-sok egyéb, régóta ismert probléma megoldásra leljen.

Egy nemzetközi felmérésről és eredményeiről is hallhattunk egy előadást, mely többek között a gyermekjogok ismeretéről és érvényesüléséről számolt be 11 ország (köztük Magyarország) gyermekorvosainak kérdőíves válaszai alapján. Az eredmények alapján a hazai eredmények nem maradnak el a felmérésben résztvevő többi – köztük néhány nálunk fejlettebb – országétól, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés jónak mondható, de a házi gyermekorvosi ellátás elsősorban a városi populáció számára érhető el. Ebben az előadásban a figyelmemet különösen megragadta az az adat, mely a szociális okból kórházba küldött gyermekek arányát vizsgálta. Ebben kiemelkedő arányt értek el a magyarországi gyermekorvosok, de azt gondolom, ez nemcsak a szociális helyzetet, de a szociális érzékenységet is jelezheti.

Sokunk számára volt érdekes az újszülöttek korai hazaadásáról szó előadás, mely felhívta a figyelmet a házi gyermekorvosok megnövekedett felelősségére, a kórház, a védőnői hálózat és a házi gyermekorvos még szorosabb együttműködésének fontosságára.

Beszámoló és választás
A nagygyűlésen került sor a MGYT 2012-2015 közötti munkájának és eredményeinek az ismertetésére és elfogadtatására. A kitűzött főbb célok elérésében hatalmas lépést tett az MGYT. Sikerült a társaság anyagi helyzetét stabilizálni, a tagsági adatbázis megújítani, bár itt még vannak tennivalók. Magyar Gyermekorvosok Társaságának egyetlen tudományos és továbbképzési szaklapja, a Gyermekgyógyászat is megújult, jó kezekbe került. Megalakult az Evidencia Bizottság, és jó úton halad a Kárpát-medencei gyermekorvosokkal való kapcsolatfelvétel is.

Az elnöki, főtitkári és pénzügyi beszámolót követően megválasztottuk a vezetőséget a következő négy évre.

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke dr. Velkey György, a Bethesda Kórház igazgatója, főtitkára dr. Kovács Tamás, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézet munkatársa lett.

Összességében egy kiválóan megszervezett és nagyon eredményes nagygyűlésnek lehettem résztvevője, amiért köszönet a szervezőknek, az előadóknak, a résztvevőknek. Folytatás jövőre Szegeden, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának következő nagygyűlésén.

A konferencián új szakmai-tudományos műhely alakult