• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Webes jelentés készül a fel nem vett betegről

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Ha a kórház elutasítja, halogatja a beteg felvételét, a páciens és küldő orvosa is jelentheti.

Webes jelentési felületet dolgoznak ki Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász javaslatára azoknak a betegeknek, akiknek az ellátását elutasítja, vagy betegségükhöz képest hosszú várakozási idővel vállalja az ellátásra kötelezett kórház. A jelentési felületre mind a beteg, mind a pácienst beutaló háziorvos, illetve szakorvos írhat, az eseteket a GYEMSZI fogja sürgősséggel – egy hét alatt – kivizsgálni, tájékoztatta lapunkat Sinkó Eszter. Hogy a rendszer mikor indul, egyelőre nem tudni, de azt tényként lehet kezelni, hogy lesz jelentő webes felület. A javaslat a múlt heti IME konferencián felvetett problémára született: a járóbeteg-szakellátók panaszkodtak arra, hogy a betegeket nem akarják egyes kórházak ellátni.

A szakállamtitkárságon zajlott múlt csütörtöki egyeztetésen a kezdeményezés teljes támogatottságot élvezett, tudtuk meg a javaslattevő szakembertől, aki szerint nem lehet másként elejét venni a betegellátást egyre inkább jellemző, „mindenki elhárít" típusú magatartásnak.

Többen keresték meg ilyen jellegű a panasszal Sinkó Esztert, aki értesült olyan esetről is, amely szerint egy veserákos beteg csak márciusra kapott időpontot az ellátására kötelezett kórháztól.

Míg a példaként felhozott veserákos betegért „nem kapkodnak" a kórházak, addig például a jól finanszírozott hemodinamikai kezelést igénylő betegekért harc folyik az intézmények között lapunk információi szerint. A különböző „fogadtatás" hátterében az áll, hogy a 2003 óta lényegében változatlan HBCs finanszírozás, a súlyszámok, vagyis az ellátásra adott OEP-támogatás és a valós kiadások nem fedik egymást több betegség esetében, míg másoknál bőven elegendő.

Sinkó Eszter szerint a nyáron életbe lépett, mechanikusan (ágyszám-esetszám alapján) kialakított új ellátási struktúra cizellálásra, sőt, egyes területeken újrahangolásra vár. Egyrészt ugyanis nem veszi figyelembe a hazánkra jellemző, egymást edukálva alakító orvos-beteg kapcsolatokat, másrészt nem vizsgálja, hogy van-e elegendő számú orvos, képes-e az adott ellátó fogadni az új szisztémában a betegeket - most kezdik átcsoportosítani a feladatnak megfelelően az intézményi tvk-kat (teljesítményvolumen-korlát).

A szakember jelezte, hogy az egészségügyi Szakmai Kollégium menedzsment és egészség-gazdaságtan tagozatvezetőjeként is fel fogja szólítani az ágazat vezetését, hogy vizsgálják felül az ellátási gondokat.

Sinkó Eszter pontosít

Legolvasottabb cikkeink