• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

XXVIII. MAGYARORSZÁGI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK

Egészségpolitika 2022.10.18 Forrás: Weborvos Szerző:
XXVIII. MAGYARORSZÁGI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK

Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete interdiszciplináris konferenciája, immáron 28. alkalommal.

28. alkalommal rendezi meg az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, most éppen Balatonalmádiban a magyar egészségügy egyik legfontosabb kongresszusát. Ez alkalomból beszélgettünk Dr. Ari Lajossal, az EGVE egyik alapítójával, a társaság és a kongresszus örökös szervezőjével, „motorjával”. Tegeződünk, mert ha most kezdenénk „magázódni”, azon hatalmasat nevetnének az egészségügyben régebben dolgozó kollégáink.

Hogyan kezdődött?

1988-ban megérett az idő, hogy az egészségügyben dolgozó gazdasági – műszaki szakemberek, vezetők egyesületet alapítsanak annak a hatalmas társaságnak a megjelenítésére, képviseletére, akik nélkül nem lehetne gyógyítani, kórházakat, intézményeket üzemeltetni, de még a mindenkori szakmai főhatóságok, vagy igazgatási szervezetek se működnének szakszerűen. Te nevezted már több ízben is igen találóan a jegyzeteidben „láthatatlan légiónak” a szakterületeinket, mert gyakorlatilag sem a betegek, sem a hozzátartozóik, sem a lakosság nem találkozik közvetlenül velünk. Azt észlelik, hogy van fűtés, világítás, takarítás, szállítás, műszaki karbantartás, hibaelhárítás, működik az informatika, megkapják a zárójelentéseket, ha néha szegényesen, de van élelmezés, meleg étel és tiszta ruha, ágynemű, és szinte vég nélkül sorolhatnám. Ennek a jelentős, több szakmát magába foglaló területnek a képviseletét, érdekeinek megjelenítését, de problémáinak szakszerű feldolgozását, a szakemberek belső képzését, továbbképzését is koordinálni, szervezni kell. Ez adott hajtóerőt a kezdetekben, de ad még ma is.

Miért Magyarországi Egészségügyi Napok lett a kongresszus elnevezése?

Már az egyesület alapításakor láttuk, hogy ez nem egy belterjes, zárt világ, hiszen ezer szálon kapcsolódik az orvosláshoz, az ápoláshoz, a gyógyszerellátáshoz és egyéb szakmai területekhez. Ha ez így van, akkor nyissuk ki a teret, és adjunk lehetőséget a kongresszuson az egészségügy minden szegmensének, minden szereplőjének a részvételre, a megnyilatkozásra.

Igazi interdiszciplináris rendezvényt sikerült létrehozni, amelyik olyan sikeresen fogadtatta el a gondolatait és a szervezését, hogy mind a mai napig nagy érdeklődés övezi mind az egészségügy szakmai területei részéről, mind az egészségügyet körülvevő gazdasági műszaki területek részéről. A kongresszust jelentős orvostechnikai, kórház- és egyéb egészségügyi üzemeltetési, informatikai kiállítás veszi körül, és az újdonságok ismertetése a szakmai programokban is helyet kaphat.

Közismert, hogy a Magyarországi Egészségügyi Napokon a szorosan vett szakmai előadások mellett különlegességek, a szakterülethez kötődő érdekességek, „ínyencségek” is megjelennek. Most mire számíthatunk?

Természetesen több mindenre. Most ugyan nem lesz magyar Nobel díjas vendégünk. Eddig három ízben volt, erre nagyon büszkék vagyunk, mert ilyen csak az Akadémián, esetleg a legnagyobb orvosi társaságokban fordulhatott elő.

Az első napon Gazda István professzor, a tudománytörténet kutatója a hazai orvostörténészekről tart előadást, akik között olyan formátumú emberek is feltűntek, mint Schultheisz Emil egészségügyi miniszter, vagy Antall József egykori miniszterelnök.

Nem „áthallás akar lenni” a mai állapotokra, de a Titanic túlélőit mentő Dr. Lengyel Árpád – a Karpathia gőzös hajóorvosának unokája számol be híres ősének életéről, munkájáról.

Prof. Ürge - Vorsatz Diana a környezetvédelem és az egészségügy összefüggéseiről tart előadást.

Prof. Dr. Roska Botond Svájcba élő és dolgozó kutató a látás helyreállításának új lehetőségeiről, kutatásainak eredményéről számol be.

A konferencia második napján prof. Dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke mutatja be a makrogazdaság és benne a költségvetés helyzetét, természetesen kitérve az egészségügyet jellemző adatokra, információkra.

Ezeken túl, még nagyon sok kiváló előadás, kapcsolódó kerekasztal beszélgetés teszi élővé és érdekessé a rendezvényt. Érdemes a programját alaposan elolvasni!

Ne tagadjuk, az ilyen rendezvények egyik kiemelkedő programja a szakmapolitikai fórum. Mire számíthatnak a résztvevők?

A szakmapolitikai fórumban válik igazán láthatóvá a rendezvény interdiszciplináris jellege. Az orvosokat képviselő MOK, a szakdolgozókat képviselő MESZK, és a Gyógyszerészkamara és a Magyar Kórházszövetség képviselője ül az EGVE elnöke mellett. Mindannyian expozéban ismertetik a területük helyzetét gondjait. Az állam képviseletében meghívtuk a Belügyminisztérium, az OKFŐ, a NEAK képviselőit. Ismerve az elfoglaltságukat, izgalommal figyeljük, ki tud közülük megjelenni és milyen híreket hoz. Amint a közösségi oldaladon olvashattuk, hétfőn tárgyalta a kormány Stratégiai Kabinetje az egészségügy témáját, amiről az elmúlt hetekben viszonylag sokat olvashattunk. Az EGVE és vendégei örömmel vennének részt olyan munkákban és folyamatokban, amelyek az egészségügy helyzetének javítását tűzik ki célul. Reménykedünk!

Köszönöm a beszélgetést!

Legolvasottabb cikkeink