• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Zombor: Hétfőn a számlánkon lesz az összeg

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A bérkiegészítés folytatódhat, az ágazati egyeztetés mellett az intézményi érdekegyeztetésre is koncentrálunk.

Két hét kell az egyeztetések lezárására és indulhatnak a kifizetések - jelentette ki Zombor Gábor államtitkár a Magyar Kórházszövetség debreceni kongresszusán a több mint 300 egészségügyi szakember részvételével megrendezett egészségpolitikai fórumon. "Nem csak az állami fenntartású intézményekre, hanem az egyetemi, egyházi és honvédségi fenntartású intézményekre is vonatkozik a konszolidáció - cáfolta a korábbi napok mendemondáit.

Nyugalmi helyzetben vagyunk, így nem kell egymást olyan helyzetekbe vinni, ami hirtelen, drasztikus, jelentős szakmai vagy intézményi sérülésekkel járó döntésekhez vezet. A racionális, de az elvárásoknak megfelelő irányba tudunk elmenni. Például, több mint száz új mentőautót tudunk vásárolni, és a mentésirányítási rendszer finanszírozása is megoldódik.

Az elmúlt időszakban jelentős feszültség alakult ki az ágazatban bér- és munkakörülmények tekintetében. Az építkezéshez szükséges nyugalomhoz ezt a kérdést meg kell oldanunk, ezért amellett, hogy tárgyalásokat folytatunk a különböző résztvevőkkel, és ezek a
tárgyalások az elkövetkező időszakban intenzívek lesznek, ágazati érdekegyeztetést kezdeményezünk. Az elmúlt időszak tapasztalatai arra ösztökélik az államtitkárságot, hogy az országos ágazati érdekegyeztetés mellett az intézményi érdekegyeztetésre is koncentráljunk. A jelentős anomáliákat, kezelhetetlen helyzeteket meg kell oldani, elsősorban a belső, kórházi bérfeszültségek terén - jelentette ki Zombor Gábor.

A korábban megkezdett bérkiegészítés a jövőben folytatódhat. Július 1-jén nyílik meg annak lehetősége, hogy az E-alap céltartaléka szabaddá váljon, hogy a mozgóbérekkel kapcsolatos pozitív változások akár idén elindulhassanak.

Az országos várólista-csökkentési programban 5 milliárdot szeretnének kiosztani TVK-n felül az intézményeknek. Az elképzelések szerint Magyarországon is bevezetik azt a horvát egészségügyben is tervezett lépést, hogy az onkológiai gyanú esetében 14 napon belül diagnosztikai vizsgálathoz juthasson a beteg. Ezt nem erőszakkal, hanem többletfinanszírozással igyekszik majd segíteni az egészségügyi kormányzat, a szolgáltatók együttműködésére és
partnerségére alapozva.

Cél, hogy az intézményi egyeztetések után olyan rendszer jöjjön létre, amelyben már komolyan lehet gondolkodni az alapdíj emelésén - zárta előadását Zombor Gábor hozzátéve: "Remélem, találkozunk jövőre is".

Megalakulnak a megyei egészségügyi irányító bizottságok
Az OEP elkötelezett abban, hogy jól átlátható és jól strukturált egészségügyi ellátórendszerünk legyen - közölte Gajdácsi József, az OEP főigazgató-helyettese. Az OEP a szakpolitika felhatalmazása alapján, megpróbál eleget tenni kibővülő feladatainak. Csakis konszenzussal, az érintett intézmények bevonásával lehet az anomáliákat áthidalni – vélekedett a főigazgató-helyettes. Elmondta, miniszteri utasításra megalakulnak a megyei egészségügyi irányító bizottságok, amelyek fontosak a pontos, precíz döntések meghozatalához. Az alakuló ülések az április 27-i héten folynak, és az OEP reményei szerint, ha ezt a bizottsági munkát, az
OEP-pel, mint házigazdával meg tudják tölteni tartalommal, akkor az ellátórendszert az átláthatóbb és jobb struktúra irányába tudják elvinni.

A TVK jogintézményét lebontani egyben nem lehet, de a rendelkezésre álló fiskális eszközökkel finomítani szükséges. Ezért az OEP olyan műhelymunkát kezdett meg, amelyben standard és speciális ellátási eseményekre kategorizálja az ellátásokat. A standard ellátásoknál az intézmények sokkal jobban összehasonlíthatóak, és egyértelműen lehet meghatározni az intézmények ellátási kötelezettségét, és az ehhez illesztett kapacitás mentén a finanszírozási igényeket. A speciális, nagy értékű, centralizált ellátásoknál, centralizált leosztási mechanizmusokat szeretnének érvényesíteni szakmai támogatás mellett.

A speciális ellátásoknál tételes esetkontrollált finanszírozás mellett maradnánk, míg a standard ellátásoknál a TVK kivezetését kezdeményeznénk. Nem beszélve azokról a szakmai területekről, amelyeknél prioritás az ellátások számának emelése, például egynapos sebészetnél.

Filozófiai változásra van szükség a kórházi ágyak esetében is. Ha elvonatkoztatunk az ágyszámoktól, és az ellátási kötelezettség szükségességhez illesztjük, az ágy másodlagossá válik. Fontos lesz, de az ellátás szükségessége, és nem ma finanszírozási lehetőségek okán. Így a folyamatos ágymizéria megszűnhet - mondta.

Fontos, hogy mindez olyan nemzetközi gyakorlatokhoz igazodjon, amelyek az eredményességet, az eredmény alapú finanszírozást segítik elő. Alkalmazunk már ilyen technikákat, elsősorban a nagy értékű onkológiai gyógyszereknél. Ezen technikákat szeretnénk fejleszteni más, pontosan definiálható egészségügyi szakmákban.

A diagnosztikákban motivációs eszközöket, kötelezettségeket vezetünk be az intézmények számára, ezzel egyidőben motivációs eszközként eredmény alapú finanszírozással többletforrásokat tudunk az intézményeknek TVK-felett is biztosítani.

Felmérést indított az OTH
Novák Krisztina
, az OBDK főigazgatója a betegek érdekeiről és jogairól beszélt, illetve az OBDK céljairól, az elmúlt év eredményeiről. Felhívta a figyelmet a Jó Kórház applikációra - amely a felhasználó helyét meghatározva mutatja meg a betegjogi képviselő közelségét és elérhetőségét, valamint öt kategóriában, anonim módon adatokat gyűjt.

Ladányi Márta, az OTH képviseletében arról tájékoztatta a hallgatóságot, hogy felmérés indult a személyi és tárgyi feltételekről, amelyeket most nem hatóságként, hanem tájékozódási céllal vizsgál meg az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. Jelenleg a városi kórházakat vizsgálják, májusban pedig megkezdik a megyei és az egyetemi kórházak vizsgálatát.

Utolsó felszólalóként Ónodi-Szűcs Zoltán, az ÁEEK főigazgatója gratulált a konferencia pezsgő hangulatához, és magas szakmai színvonalához. Elmondta, hogy az elmúlt hónapokban az ÁEEK létszáma kevesebb, mint a felére csökkent, az intézmény a fogyókúra után jobban tud lélegezni és gyorsabban reagálni. A cél az intézményi kapcsolatok egykapussá tétele, és a döntésekhez arcok hozzárendelése. Az első körben 68 olyan ügymenetet határoztunk meg, amelyeket lejjebb delegáltuk. Azok a visszajelzési idők, amelyeket korábban kritikákkal illettek, csökkenni fognak.

A konszolidációban eddigi néhány szállítóval azért ültünk le tárgyalni, hogy az eljárásrendet kialakítsunk. Kristályosnak tűnő eljárásrend alakul ki, amelyet április 27-én valószínűleg sikerül
véglegesíteni. Az ÁEEK a legnagyobb szállítókkal tárgyal, akik szeretnék megkapni az április 1. előtt lejárt számlaállományt és ezt ütköztetik. Ha nincs nagy eltérés, akkor gyorsan megvalósulnak a
kifizetések, ha nem, akkor hosszú ideig tart az helyzet kezelése.

A főigazgató felhívta a figyelmet, hogy TÁMOP 6.2.5./B projektjében érintett patológiai, labordiagnosztikai és képalkotó szakmákban szükséges a jelenleg működő szerződésállomány átvizsgálása. Ezért az ÁEEK arra fogja kérni a Területi Igazgatóságokon keresztül kórházait, hogy ezt a szerződésállományt a közeljövőben adják át a fenntartónak - ismertette a főigazgató.

Ezt követően élénk párbeszéd alakult ki a közönség és a pódiumon ülő szakemberek között az aktuális változásokkal kapcsolatban.