• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

EU-felhívás a dohányzás ellen

Európai Unió Forrás: MTI

Évente 79 ezer ember válik a passzív dohányzás áldozatává - az Unió statistikája szerint.

Az Európai Unió országaiban évente mintegy 79 ezer ember hal meg a passzív dohányzás következtében - ezért a veszélyeztetettség csökkentésére, a cigarettázás visszaszorításáért az EU egészségügyi hatóságai széleskörű kampányt indítottak az úgynevezett Zöld tanulmány (Green Paper) vitára bocsátásával - adja hírül dr. Mucsi János tüdőgyógyász szakorvos, szerkesztő a www.tudobeteg.hu internetes honlapon.


A passzív dohányzás az egyik legsúlyosabb környezeti ártalom az Európai Unióban. Az ember által "előállított" ismert rákkeltő anyagok közé sorolta az Egészségügyi Világszervezet 2002-ben dohányfüstöt, a finn és a német kormány munkahelyi rákkeltő anyagnak nyilvánította, a Kaliforniai Környezetvédelmi Hivatal pedig mérgező levegőszennyező anyagnak minősítette.


A tüdőrák kialakulásának kockázata 20-30 százalékkal nagyobb a dohányossal együtt élők körében, a dohányfüstös munkahely pedig további 12-19 százalékkal növeli a kór rizikóját. Duplájára emeli az időskori vakság, és ugyancsak emeli (25-30 százalékkal) a keringési betegségek kialakulásának valószínűségét. Az asztmás, a COPD-s betegek körében is gyakrabban alakul ki súlyos állapotrosszabbodás a dohányfüst hatására.


A dohányfüst a gyerekekre, a magzatra nézve különösen veszélyes, cigarettázó szülők mellett többször fordul elő a hirtelen csecsemőhalál (angolul SID), gyakoribb a tüdőgyulladás, hörghurut, asztma és a középfülgyulladás. A magzati károsodások közül kiemelendő a koraszülés, az alacsony születési súly, a halvaszületés.


A passzív dohányzás nyomán bekövetkező halálesetek többségéért az otthon belélegzett cigarettafüst tehető felelőssé, mintegy 7 ezer ember viszont a munkahelyi cigarettafüst miatt veszíti életét.


A Zöld tanulmány vitára bocsátásával az EU Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Igazgatósága az Unió tagjai előtt álló feladatokat és lehetőségeket ismerteti.


A www.tudobeteg.hu munkatársai a zárt közterületeken és munkahelyeken, a dohányzás kivétel nélküli szigorú tiltását szorgalmazzák. Erre egy direktíva típusú, a tagállamokra kötelező tiltás, illetve a dohányfüstnek karcinogén anyaggá való minősítése felelne meg leginkáb. Fontosnak tartják, hogy a jogszabályban megfogalmazott tiltás mellett egyértelmű legyen a megszegés szankciója, úgy, hogy mértéke visszatartó erejű legyen. A WHO betegségnek minősítette a dohányzást, a betegeket pedig segíteni kell a gyógyulásban. Ennek érdekében szélesebb körben, és az egészségbiztosítók által támogatott formában kell elérhetővé tenni a leszokást - bizonyítottan - hatékonyan támogató orvosi tanácsadást, módszereket, és végső esetben a gyógyszereket.

Legolvasottabb cikkeink