• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ingyenes ellátás magyar utazóknak

Európai Unió Forrás: Weborvos Szerző:

Aki júliusra tervezi nyaralását még ne váltsa ki az unión belüli, ingyenes sürgős orvosi ellátást biztosító nyomtatványt. Az ugyanis csak 90 napig érvényes.

Bár nem kötelező, mégis ajánlott kiváltani az E-111-es nyomtatványt mindazoknak, akik az egyesült Európa valamelyik országában – valamint Norvégiában, Izlandon esetleg Liechtensteinben - kívánják tölteni szabadságukat. E dokumentum birtokában ugyanis pont olyan sürgősségi ellátásra tarthatnak igényt, mint a vendéglátó ország polgárai. Igaz, ez az utóbbi kitétel pici megszorítással igaz. Amennyiben például az adott ország polgárainak pár eurós önrészt kell fizetniük az orvosnál, azt a magyar turistáknak is le kell róniuk, s ezt az összeget itthon sem téríti vissza a társadalombiztosító. Úgynevezett vizitdíjat például Franciaországban és Svédországban kell fizetniük az orvoshoz fordulóknak, több uniós országban azonban ismeretlen e fizetési forma. Az orvosi ellátás – az itthonról vitt E-111-es nyomtatvány birtokában - ingyenesen jár, a költségeket a hazai illetve az adott ország biztosítói egymás között számolják el.

Az E-111-es nyomtatványt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) megyei pénztárainál (mep) lehet kérni. Kiállításához – lényegében a hazai biztosítotti jogviszony igazolásához – be kell mutatni a TAJ-kártyát valamint a személyi igazolványt. Az ingyenes dokumentum kiállítása az OEP szóvivője szerint legfeljebb két napot vesz igénybe. Amennyiben váratlanul kerül sor az utazásra, e két napot is le lehet rövidíteni. Ehhez azonban be kell mutatni a munkáltató által kiállítót munkáltatói igazolást, diákok esetében a tanintézet által kiállított hallgatói jogviszonyt igazoló papírt, nyugdíjasoknál pedig értelemszerűen a nyugdíjszelvényt. Ezek a dokumentumok csak az ügymenet idejét rövidítik le, hangsúlyozta Bartucz Attila, „normál" esetben nincs rájuk szükség. Gyakorlatilag ki-ki maga dönti el, hogy melyik ügyintézési módot választja. A megyeszékhelyektől távol lakók helyzetét könnyíti meg, hogy akár levélben is fordulhatnak a megyei egészségpénztárhoz, kérve az E-111-es nyomtatvány kitöltését, amit később vagy személyesen vesznek át, vagy postán kézbesítik számukra. Ebben az esetben a TAJ-kártya és a személyi igazolvány fénymásolatát szükséges mellékelni.

Júliusi nyaralás esetén nem érdemes már május elején kiváltani a nyomtatványt, az ugyanis csak 90 napig érvényes – figyelmeztet a szóvivő.

Az ingyenes sürgősségi ellátás azonban még a nyomtatvány birtokában sem jár automatikusan 2004. július elsejéig. A májusban, illetve júniusban utazóknak érdemes tudniuk, hogy az úti cél helyszínén e dokumentumot be kell cserélniük valamelyik helyi biztosítótársaságnál egy úgynevezett elszámoló lapra, s ezzel kell – probléma eseten – jelentkezniük az orvosnál. Kizárólag az elszámoló lap biztosítja az ellátás ingyenességét. 2004. július elsejével azonban megszűnik ez a rendszer, elegendő felmutatni az E-111-es nyomtatványt.

Az sem mindegy természetesen, hogy milyen ellátás jár a nyomtatvány birtokában. E téren szintén idén nyáron lesznek változások, még pedig a turisták számára kedvező módon. A sürgős orvosi ellátáson kívül már jelenleg is ingyen jár a vesedialízis, az oxigénterápia és a szülés. 2004. június elsejétől a nyomtatvány birtokosai a szükséges orvosi ellátásra jogosultak. Ha például hegymászás közben eltörik a turista lába nem csak a gipszelés "jár", kontrollvizsgálatra is visszarendelhetik vagy akár rehabilitációban is részesítik.

Bartucz Attila szerint az E-111-es nyomtatvány kiváltása nem teszi feleslegessé az utasbiztosítást. Ez utóbbi konstrukció tartalmaz olyan elemeket - például poggyászbiztosítás - amire az E-111-es nyomatvány nem nyújt fedezetet. Ugyanakkor az utasbiztosítások általában csak egy meghatározott összegig vállalják az esetleges külföldi orvosi ellátás költségeit.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ingyenes kék számot üzemeltet. A 06-40-200-347 számon szakemberek válaszolnak az utazók kérdéseire.