• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mit viszünk az EU-ba?

Európai Unió Forrás: Weborvos Szerző:

Sokat beszélünk arról, hogy mit kapunk az Uniótól, arról viszont kevesebb szó esik, hogy mit vihetünk, mit viszünk mi a közös Európába?

E kérdéssel nyitotta gondolat ébresztől-összegző párbeszédét Novák Katalin, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium nemzetközi főosztályának vezetője egy újságírók részvételével egybehívott szakfórumon.


Elöljáróban hangsúlyozta: az utóbbi 12 esztendőben a térség számos országában személyes tapasztalatai révén is nyugtázta a kereslet-kínálat függvényében a munkaerő EU-ban lehetséges és szokásos szabad áramlásának folyamatait. Mindezek ismeretében kijelenthető tette hozzá , hogy noha a magyar orvosok tudását, egyszersmind hivatástudatát példaértékűnek tartják a határainkon túl, nem kell tartanunk a csatlakozást követő nagy arányú elvándorlástól. Oly annyira nem, hogy egyenest jó üzletként is kívánkozik számunkra, ha minden eddiginél erőteljesebben fejlesztjük a honi egészségügyi piacot, mert akkor „nem csak" itt maradnak a kollégák, ráadásul szívesen jönnének, jönnek hozzánk, hozzájuk a gyógyulni vágyók.


Hasonlóképp vélekedik az amúgy is elodázhatatlan fejlesztéseket illetően Dr. Rácz Jenő helyettes államtitkár. Saját szakmájával példázza a lehetséges fejleményeket. Szerinte sem kell attól tartanunk, hogy legjobbjaink az eddiginél nagyobb ütemben megpattannak. Kiváltképp azért sem, mert mint mondja, jómaga traumatológus és tisztában van azzal, hogy például e hivatást két elmélet vezérli, az egyik a német, a másik az angolszász iskola, és ez a lényegbeli más-más szakmai szemlélet követői, hívei eleve nem dolgoznak együtt a másikkal… Meg aztán szintén az indítást lényegesen befolyásoló tényezőkből más egyéb is akad jócskán. Fontos információ többek közt, magyarázza a sok esztendős kórházi gyakorlattal ugyancsak rendelkező orvos, hogy korántsem elegendő, ha valaki „csupán" bizonyítottan jó baleseti sebész, hiszen attól még nem feltétlenül állhat be nyomban gyógyítani. Bár kétségtelenül nagyszerű a képzésünk kitűnő minősítése, azaz hogy elfogadják a diplománkat, e mellett például naprakészen tisztában kell lennie a vállalkozónak az adott ország szakmai protokolljaival, gyógyszerneveivel, helyi szokásaival és így tovább. Ezek baráti segítséggel sem lehet tanulhatók meg egyik napról a másikra. A nyelvvizsga, a nyelvtudás se jelenti azt, hogy valaki egy szakmában nyomban otthonosan mozog.


Dr.Jakab Ferencné közigazgatási államtitkár úgy látja, hogy a valamennyi EU -tagországbelire vonatkozó pályázati rendszer magában hordozza az ésszerű szelekció lehetőségét, amely természetesen nem azonos a diszkriminációval. Nyilvánvaló ugyanis, hogy eleve előnyösebb pozícióból startol, aki bizonyos vonatkozásokban épp a helyzeti előnyéből fakadóan esélyesebb.
E gondolatkör semmiképp se azonos indíttatású és folytatású a kereskedelemben közismert úgynevezett „védővám" fogalmával - tette hozzá a szakember a Weborvos érdeklődésére , ennek ellenére értelemszerűen az imént taglalt jellemzők nyilvánvalóan latba esnek.


Dr.Csehák Judit szakminiszter meggyőződése szerint az EU nem veszély, hanem lehetőség, s tapasztalatai szerint ezt immár a magyar kormány is így gondolja. Az egészséget értékként tekintő szemléletéből fakadnak ugyanis a költségvetésből biztosított minden eddiginél nagyobb fejlesztések. Miközben pedig a hazai lakosságot ellátó rendszer az uniós források révén ugyancsak széles körben gyarapodhat, a ma még sok helyütt kevésbé igénybe vett kapacitások külföldieket is kiszolgáló üzlete révén a hasznosításból újabb és újabb korszerűsítések válnak lehetővé. A határainkon túlról érkező, az egészségügyi hiányszakmákban nálunk munkát vállalók eligazodását is könnyíti, hogy a jogharmonizáció során csaknem másfélszáz rendelet épült be a magyar jogrendbe.