• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mumpszhalmozódás Csongrádban

Praxis Forrás: EPINFO

Mumpsz megbetegdések halmozódása Csongrád megyében

Makón, (Csongrád megye) egy öt évfolyamos középiskolában (tanulók száma 850 fõ) január 28-tól február 12-ig kilenc, egymással összefüggõ, mumpsz vírus által okozott megbetegedés fordult elõ (parotitis epidemica 7 eset, orchitis 2 eset). A betegek 15-20 év közötti fiatalok, akik osztálytársi, illetve szoros baráti kapcsolatban állnak egymással. Az elsõ beteg orchitis diagnózissal került kórházi felvételre, akinél a vírusszerológiai vizsgálatok aktuális mumpszvírus fertõzést igazoltak. Nyolc betegnél a klinikai tünetek és az epidemiológiai anamnézis alapján valószínûsíthetõ a mumpsz diagnózisa, a vírusszerológiai vizsgálatok folyamatban vannak.

Az elsõdleges információk szerint a kilenc beteg közül egy részesült mumpsz elleni védõoltásban. A hazai oltási gyakorlatot figyelembe véve az intézményben az elsõ évfolyamra járó tanulók döntõ többsége már mumpsz elleni oltásban és újraoltásban kellett, hogy részesüljön, a 2-3. évfolyamra járók pedig általános iskolai kampányoltások keretében kaphattak mumpsz ellen védõoltást, a 4-5. évfolyamra járó, általában 19-20 évesek egyáltalán nem részesültek védõoltásban.

Ezen körülményeket figyelembe véve – az OEK Járványügyi osztályával történt elõzetes konzultáció után – megbetegedési veszély elhárítása céljából a fenti közösségben haladéktalanul megkezdték mindazon tanulók mumpsz elleni aktív immunizálását,

a) akik életkoruknál fogva nem részesültek kötelezõ mumpsz elleni védõoltásban,

b) akik 19 évesnél fiatalabbak és oltási dokumentációval nem rendelkeznek,

c) akik kampányoltások keretében részesültek primovakcinációban.

A további megbetegedések, a környezetben lévõ fogékony személyek felderítése - a járvány kivizsgálása - folyamatban van.

A tájékoztatást adta: dr. Tombácz Zsuzsanna osztályvezetõ fõorvos

ÁNTSZ Csongrád Megyei Intézete, Epidemiológiai osztály

Szerkesztõségi megjegyzés: A mumpsz akut, generalizált fertõzõ betegség, amelynél általában a fültõmirigy-duzzanat a vezetõ klinikai tünet. A klinikai kép spektruma széles: az inapparens fertõzéstõl az enyhe felsõlégúti betegségen át több szervrendszer érintettségéig terjed (meningoencephalitis, orchitis stb).

A mumpsz kontagiozitási indexe viszonylag magas, zárt közösségben (pl. laktanya, egyetem, iskola, kollégium) mintegy 60 %-os, míg a hétköznapi érintkezés esetén csak kb. 35 %. A pubertáskoron túl a betegség súlyosabb lefolyású és gyakoribb az egyéb szervi manifesztáció, vagy a szövõdmény.

Magyarországon az 1991. márciusától bevezetett folyamatos oltási rend szerint végzett mumpsz elleni védõoltásban az 1990. január 1. után született kisgyermekek részesültek. 1993-1996. között kampányoltások keretében négy és fél korosztály immunizálása történt meg (1985. június 1. és 1989. december 31. között születettek), 1996 év végén a 11 éven aluli gyermekek oltási immunitással rendelkeztek.

Az 1999-es évtõl a morbilli monovalans oltóanyag helyett újraoltásra trivalens MMR oltóanyag került bevezetésre, így az 1999/2000. tanévben a VI. osztályosok (1987. június 1-1988. május 31-ig, illetve 1988. június 1. és augusztus 31. között születettek) már mumpsz elleni revakcinációban is részesültek.

A parotitis epidemica 1973 óta jelentendõ fertõzõ betegség. 1973-1990. között az évi megbetegedés szám 21 335 és 50 102 között változott. Az 1991-ben bevezetett folyamatos oltások nem befolyásolták azonnal érezhetõen a mumpsz járványügyi helyzetét, mivel évente csak egy-egy korosztály részesült védõoltásban. A kiegészítõ kapmányoltásoknak köszönhetõen azonban már 1994-ben mintegy évi 2000-re, majd az ezt követõ évben 500-ra csökkent a bejelentett parotitis epidemica megbetegedések száma. Az 1996-2001. között évente 180-240 eset került a nyilvántartásba. A védõoltásban nem részesített személyek között azok lehetnek a fogékonyak, akik (kis)gyermekkorukban nem estek át a fertõzésen, illetve az utóbbi években, amikor a víruscirkuláció már erõteljesen csökkent, nem volt alkalmuk a fertõzés természetes átvészelésére.