Legnagyobb arányban(68,2 százalékban) Magyarországon mutatták ki, a vizsgált élő csirkékben.
Az interneten is olvasható tanulmány szerint uniós átlagban az élő állományok 23,7 százalékában bukkantak szalmonella nyomára. Legkisebb arányban - szinte egyáltalán nem - Svédországban találtak fertőzött szárnyasokat, míg a legnagyobb arányt, 68,2 százalékot Magyarországon mutatták ki, a levágás előtt vizsgált élő csirkékből. A vizsgálatot 2005 októberétől 2006 szeptemberéig végezték 23 uniós országban és Norvégiában, közel 7500 - egyenként az ötezer szárnyast meghaladó nagyságú - baromfiállományban.
Az ügynökség azt sürgeti, hogy az EU-tagországok szigorúbban tartsák be a szalmonella ellenőrzésére szolgáló nemzeti programjukat.
Németh Antal, a Baromfi Terméktanács szakértője az MTI-nek adott nyilatkozatában esetlegesnek nevezte a felmérést: mint mondta, a vizsgálati eredmények rendkívül különbözőek lehetnek attól függően, hogy a baromfi levágása előtt mikor, és honnan vettek mintát. A korábban az ország főállatorvosaként dolgozó szakértő elismerte, hogy valóban egyes baromfitelepeken magas az élőszárnyasok szalmonella fertőzöttsége Magyarországon, de ez nem jelenti azt, hogy vágás után a hús és a bőr is fertőzött maradna.
- A vágóhidakon olyan kopasztási technológiát alkalmaznak, ami szinte elképzelhetetlenné teszi a fertőzöttséget - hangoztatta Németh Antal. Hozzátette, hogy a megfelelően átsütve-főzve fogyasztott baromfiban kizárható a szalmonella.
A szakértő kitért arra, hogy a felmérés nem tekinthető hivatalosnak, egy az e témában készült számos vizsgálat közül. Az EU legkésőbb 2009-ig vár Magyarországtól olyan hivatalos felmérést, amely a Magyar Állategészségügyi Szolgálat vizsgálatain alapul. A hivatalos adatok alapján kell majd "mentesítési" intézkedéseket tenni a szalmonella elterjedtségének visszaszorítására - hangsúlyozta a Baromfi Terméktanács szakértője.
A szalmonella-fertőzés ritkán végződik kórházi kezeléssel vagy elhalálozással, de hasmenést, lázat és más tüneteket okozhat. 2005-ben uniós szinten mintegy 176 ezer szalmonella-megbetegedést jelentettek. Legtöbbször nyers tojás fogyasztásával kapható el a betegség, de esetenként a nem kellően átsütött hús is megfertőzheti fogyasztóját.