• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

5 százalék körüli árbevétel-növekedést vár a Richter

Gyógyszerpiac 2021.05.10 Forrás: MTI
5 százalék körüli árbevétel-növekedést vár a Richter

A Richter pénzügyi helyzete szilárd, ugyanakkor a járvány harmadik hulláma az előzőnél jobban hatott a cég üzletmenetére.

Öt százalék körüli, csoportszintű árbevétel-növekedést vár euróban a Richter Gedeon Nyrt. az idén - mondta Orbán Gábor vezérigazgató a negyedéves eredményeket értékelő sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten. Hozzátette: vannak lefelé mutató kockázatok, ugyanakkor a költségeket szigorúan kontrollálják.

Az első negyedéves nagykereskedelmi forgalom mintegy 8 százalékkal nőtt, a gyógyszergyártási viszont közel 4 százalékkal csökkent, főleg a pandémia miatt előrehozott, tavaly márciusi jelentős felvásárlások miatt, ami magas bázist okozott - sorolta. Az osztalékról elmondta: az adózott eredmény 40 százaléka lesz a tavalyi év után, ami az elmúlt három évben a legmagasabb.

Megállapította: a Richter pénzügyi helyzete szilárd, ugyanakkor a járvány harmadik hulláma az előzőnél jobban hatott a cég üzletmenetére, a rendelések ingadoztak. A munkakörülményeket sikerült biztonságosan alakítani, ahogy a gyógyszerellátást is. A kereslet az orvos-beteg találkozások korlátozása miatt is csökkent.

A vezérigazgató közlése szerint a kiemelt termékek közül forintban 37 százalékkal több bevételt értek el a Vraylar nevű, a bipoláris depresszió kezelésére alkalmas gyógyszer forgalmából, a Terrosa bioszimiláris készítmény forgalma jelentősen nőtt, az első negyedévben csaknem 30 százalékkal. A nőgyógyászati termék, a Bemfola mintegy 10 százalékos növekedésével visszaállt az emelkedő pályára, mert az európai meddőségi központok nagy része újra kinyitott. Az Evra fogamzásgátló tapasz még nincs teljesen integrálva a termékek közé, a törzskönyi engedélye hiányzik, így forgalma még nincs. A teljes árbevételen belül az amerikai piac tudott jelentősen, a tavalyi 17-ről 22 százalékra nőni, Európa aránya nagyjából változatlanul 33 százalékos.

A kereskedelmi és marketingköltségek 5,5 százalékkal csökkentek, 29 milliárd forintra, év közepén-végén indítanak jelentősebb tevékenységeket. Ugyanakkor a kutatás-fejlesztési (k+f) ráfordítások 3 százalékkal emelkednek, 15,5 milliárd forintra.

A Richter a koronavírus elleni vakcinafejlesztésben nem vesz részt a jövőben sem, nincs ilyen tapasztalata - jelezte Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke.

Fontosnak nevezte, hogy az új törvény szerint a Richter vagyonkezelői alapítványi tulajdonban lévő részvényeit fel kell ajánlani az államnak megvásárlásra, ha az állam nem él vele, akkor az érintett cégnek kell felajánlani a csomagot.

A Richter hétfőn közzétett, első negyedéves gyorsjelentése szerint a bevételek 140,9 milliárd forintot értek el, 0,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az adózott nyereség 7,3 százalékkal 26,9 milliárd forintra csökkent.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A múlt pénteki kereskedésben a papírok árfolyama 65 forinttal, 0,76 százalékkal 8510 forintra csökkent, hétfőn reggel további egy százalékot esett 8425 forintra. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9320 forint, a legalacsonyabb 6120 forint volt.

Legolvasottabb cikkeink