• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.05.10 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Horvátországban már minden negyedik ember megkapta az első védőoltást. Az USA lassan kontroll alatt tartja a járványt.

Az osztrák kancellár bejelentette a májusi nyitás részleteit
Ausztriában május 19-én kinyitnak a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfő délután. A döntés alapját egyfelől a járványügyi mutatók - a vártnál kedvezőbb - alakulása, másfelől az oltások előrehaladása és a kiterjedt tesztelés jelenti. Ausztriában október 5-e óta először hétfőn regisztráltak ezernél kevesebb új koronavírusos megbetegedést, és azok száma, akik legalább az első adag oltást megkapták, meghaladta a két és félmilliót.

A kancellár hangsúlyozta, a nyitás legfontosabb alappillére a távolságtartás és a maszkviselés mellett a május 19-étől életbe lépő "zöld útlevél" lesz, mely ugyan még nem egységes digitális formában jelenik meg, de a beoltottaknak, a gyógyultaknak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezőknek szabad belépést biztosít az élet különböző területein. Mindenkinek a saját igazolása szolgál majd belépőül - a kereskedelmi egységek és a múzeumok kivételével - az újra nyitó éttermekbe, hotelekbe, a kulturális és sport rendezvényekre is.

A kormány szakértők segítségével kidolgozta az ágazatokra és területekre lebontott biztonsági tervet, melynek célja, hogy az élet újraindulása a legnagyobb elővigyázatosság és körültekintés mellett történjen.

Külön meghatározták a koronavírus tesztek érvényességi idejét is. Ezek szerint egy PCR-teszt 72, egy hivatalos tesztutcában vagy gyógyszertárban elvégzett antigén teszt 48, míg egy otthon elvégzett, de a rendszerbe feltöltött antigén teszt 24 óráig lesz érvényes. Új elem a szabályozásban, hogy a vendéglátó egységekben, illetve rendezvények alkalmával a helyszínen is lehet gyorstesztet csináltatni, ami viszont csak arra az adott alkalomra, ill. az ott tartózkodás idejére szól.

A beoltottaknak és a betegségből felgyógyultaknak tesztre azonban már nem lesz szükségük, az oltási igazolványuk, illetve a Covid betegséget tanúsító orvosi papír elegendő lesz a belépéshez bárhová.

A zárórát mind a vendéglátó egységekre, mind a kulturális és sportrendezvényekre vonatkozóan 22 órában határozták meg, valamint 15 percen túli tartózkodás esetén regisztrációs kötelezettség is életbe lép, hogy ha mégis megbetegedés fordul elő, könnyebb legyen a kontaktkutatás.

Az esküvők és céges ünnepségek egyelőre még nem megengedettek, ezek megtartásának céldátumát július 1-ére ígérte a kancellár.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 820 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 628 373 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 1254, az intenzív kezelésre szorulók 386-an vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 10-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 392-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 605 441.

Szlovéniában életbe léptek az enyhítések
Szlovéniában hétfőtől ismét enyhítették a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt korlátozásokat, kinyithattak a vendéglátóhelyek belső helyiségei és szállodák is - közölte a helyi sajtó.

Az országban néhány hete - szigorú járványügyi intézkedések mellett - már szolgáltak fel ételt és italt a kávézók és éttermek a teraszokon és a kerthelyiségekben, de a belső helyiségeket nem használhatták a vendégek.

Hétfőtől, ha a vendégek átestek a koronavírus fertőzésen vagy felvették valamelyik oltást, és ezt igazolni is tudják, illetve rendelkeznek PCR- vagy antigén gyorsteszttel, már a belső helyiségekben is fogyaszthatnak. Az említett feltételek az alkalmazottakra is vonatkoznak.

Kinyithatnak a szállodák is. A 60 szobásnál nagyobb hotelek a kapacitásaik legfeljebb felét, míg az annál kisebbek, legfeljebb 30 szobát kínálhatnak fel.

Szlovéniában hétfőre 147 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 246 ezret. Az elmúlt napon hat beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4299-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 508-an vannak kórházban, 133-an közülük intenzív osztályon.

Eddig a védőoltás első dózisát 484 949-en, kapták meg, közülük 252 868-an már a második dózison is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 23,1, illetve 12 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 253 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 344 747-et. Az elmúlt 24 órában 34-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 7503-ra emelkedett. Kórházban 2033 beteget ápolnak, közülük 229-en vannak lélegeztetőgépen.

Horvátországban, Szlovéniához hasonlóan, az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják. A nagyobb vakcinaszállítmányok érkezésével lendületet kapott az oltási kampány. Csak a múlt hét

Ukrajnában kevesebb, mint háromezer új beteget jegyeztek fel
Ukrajnában hétfőre kevesebb, mint háromezer, a megelőző napinál mintegy két és félezerrel kevesebb új koronavírusos beteget jegyeztek fel, s az elhunytak száma sem érte el a 120-at, ami hosszú ideje a legalacsonyabb napi halálozás.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 2817 új esettel 2 122 327-re nőtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma. A csökkenés a napi fertőzöttszámban a korábbi napokhoz képest ugyanakkor - szakemberek szerint - lehet átmeneti, mert hétvégeken és ünnepnapokon kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. Az elhunytak száma 119-cel 46 393-ra emelkedett. Ez is jelentős csökkenés, mert a megelőző napon még 193, azelőtt pedig több napon át 370 fölötti volt a halálos áldozatok száma. Eddig 1 768 753-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napon több mint kilencezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint 6300-zal, 307 062-re.

Kórházba most a korábbiakhoz képest lényegesen kevesebb, 1414 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző két napban számuk még több mint ezerrel magasabb, azt megelőzően pedig legalább a duplája volt.

A legtöbb új beteget, 449-et, ismét az ország keleti részében lévő Dnyipropetrovszk megyében jegyezték fel. Az ország legfertőzöttebbnek számító területén, a fővárosban, Kijevben 101 új beteget regisztráltak Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint. Velük együtt az igazolt fertőzöttek száma Kijevben mostanra meghaladta a 199 ezret, az elhunytaké nyolccal 4826-ra nőtt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte a Facebookon, hogy vasárnap este újabb félmillió dózis Coronavac nevű vakcina érkezett meg a kínai Sinovac gyártótól. Emlékeztett arra, hogy Ukrajna 1,9 millió dózis oltóanyagra kötött szerződést a Sinovac-kal, s ebből eddig 1,215 millió érkezett meg az országba.

Az egészségügyi tárca hétfői közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta mostanáig 863 643-an kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első, 446-an a második dózisát is. Vasárnap 1004 embert oltottak be.

Az UNIAN ukrán hírügynökség hétfői jelentése szerint az egészségügyi minisztérium ismét frissítette az ország régióinak járványhelyzet szerinti besorolását. Jelenleg egyetlen régió sincs a legsúlyosabb "vörös" és a legenyhébb "zöld" kategóriában.

Ismét csökkentették a brit járványkészültségi szintet
Egy szinttel alacsonyabbra, a középső - hármas - fokozatra csökkentette a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget hétfőn a brit kormány. Február óta immár másodszor csökken a brit járványügyi készenléti szint, tükrözve a járványhelyzet igen jelentős ütemű és folyamatos javulását.

Az intézkedést Chris Whitty angol, Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos, valamint Stephen Powis professzor, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója javasolta.

Február 25-ig a legmagasabb, ötös járványintenzitási készültség volt érvényben az Egyesült Királyságban. A tavaly májusban bevezetett ötfokozatú brit járványriasztási rendszer meghatározása alapján ez olyan kritikus helyzetet jelzett, amelyben megvolt az érdemi kockázata annak, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem tud megbirkózni a járvánnyal.

Ez a szint január 4-én lépett érvénybe. A brit kormány ugyanaznap általános zárlatot is elrendelt, miután a nem sokkal korábban azonosított brit koronavírus-variáns - amely addig elsősorban Délkelet-Angliában és Londonban volt jelen - gyors ütemben terjedni kezdett az egész országban.

A február végén életbe léptetett eggyel alacsonyabb, negyedik készenléti szint a hivatalos meghatározás szerint azt jelezte, hogy a koronavírus-fertőzések továbbra is gyorsan terjedtek az Egyesült Királyságban, és nem volt kizárható a terjedési ütem exponenciálissá válása.

A tisztifőorvosok kezdeményezésére hétfőtől hármas szintre csökkentett készenlét hivatalos meghatározása szerint a koronavírus-járvány általánosságban jelen van még a lakosság körében, de már lehetséges a korlátozások és a távolságtartási előírások fokozatos enyhítése.

Az Egyesült Királyság négy nemzetének tisztifőorvosai a brit egészségügyi minisztérium által ismertetett közös állásfoglalásukban leszögezik, hogy a lakosság távolságtartási erőfeszítéseinek és az oltási program most már szintén érezhető hatásainak köszönhetően az újonnan bekövetkező fertőződések és a koronavírus-járvány okozta halálozások száma, valamint a kórházakra nehezedő nyomás következetesen csökken.

A tisztifőorvosok ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy a koronavírus még mindig terjed a brit lakosság körében és továbbra is komoly globális járványt okoz, ezért változatlanul szükséges az éber figyelem.

Hangsúlyozták: nagyon fontos, hogy mindenki megkapja a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a december 8-án indult tömeges oltási kampány kezdete óta eddig csaknem 35,4 millió embernek adták be az oltás első dózisát, közülük csaknem 17,7 millióan a második adagot is megkapták, így az első és a második beadott dózisok száma meghaladta az 53 milliót.

A legfrissebb összesítés szerint a vasárnap este zárult 24 órában ketten, a legutóbbi egy hétben 67-en haltak meg a koronavírus-fertőzésből kialakuló Covid-19 betegségben.

Észak-macedónia: nyár végére elérhető a tömeges immunitás
A koronavírus elleni vakcinák folyamatos érkezése derűlátásra ad okot, Észak-Macedónia a nyár végére elérheti a tömeges immunitást - jelentette ki Venko Filipce egészségügyi miniszter a Vesti.mk szkopjei hírportál hétfői beszámolója szerint.

A tárcavezető közölte, május végéig 600 ezer adag kínai vakcina érkezik Észak-Macedóniába, így mindazok megkaphatják az oltást, akik regisztráltak az erre a célra létrehozott internetes oldalon. Tájékoztatása szerint a kétmilliós országban eddig mintegy 280 ezren regisztráltak, és 108 ezren kapták meg valamely védőoltás legalább első adagját, 23 ezren pedig mindkét adagot.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 834-gyel 700 408-ra, Koszovóban 97-tel 105 784-re, Észak-Macedóniában 135-tel 154 026-ra, Montenegróban 66-tal 98 303-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 127-tel 200 693-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 19-cel 6558-ra, Koszovóban öttel 2207-re, Észak-Macedóniában 14-gyel 5093-ra, Montenegróban néggyel 1540-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 23-mal 8790-re emelkedett.

Horvátországban már minden negyedik ember megkapta az első védőoltást
Horvátországban már minden negyedik ember megkapta az első védőoltást a koronavírus ellen - közölte az ország közegészségügyi intézete (HZJZ) vasárnap. Szombaton rekordszámú, 53 ezer 059 adag oltóanyagok használtak fel. Krunoslav Capak, a HZJZ igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: most, hogy egyre több vakcina érkezik az országba, fontos, hogy az első adandó alkalommal, halasztás nélkül, mindenki beoltassa magát.

Horvátországban az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják. Eddig a védőoltások első adagját 867 ezer 621-en kapták meg, közülük a másodikat pedig 250 ezer 088-an.

Az országban az elmúlt napon 665 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 344 ezer 494-et. Az elmúlt 24 órában 45-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 7469-re emelkedett. Kórházban 2032 beteget ápolnak, közülük 234-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 289-cel nőtt és meghaladta a 246 ezret a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon hét beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4293-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 499-en vannak kórházban, 129-en közülük intenzív osztályon.

Lendületet kapott az oltási kampány Szlovéniában is, ahol hétfőtől megkezdik az ötven éven aluliak oltását a koronavírus ellen.

Eddig a védőoltás első dózisát 482 ezer 035-en, a másodikat 251 ezer 755-en kapták meg.

Az Egyesült Államok egyre közelebb áll ahhoz, hogy kontroll alatt tartsa a járványt
Az Egyesült Államok egyre közelebb áll ahhoz, hogy ellenőrzés alatt tartsa a koronavírus-járványt. és az egészségügyi tisztviselők már a következő kihívásra koncentrálnak, arra, hogy minél több amerikait beoltsanak - mondta vasárnap Jeff Zients, a Fehér Ház Covid-19 munkacsoportjának vezetője. Az egészségügyi szakember a CNN amerikai hírtelevízióban úgy fogalmazott: "Azt mondanám, hogy túl vagyunk a nehezén." Zients szerint, miután az amerikai felnőttek körülbelül 58 százaléka kapott legalább egy védőoltást, most az a feladat, hogy tovább növeljék a vakcinák iránti bizalmat, és elegendő számú amerikait beoltsanak ahhoz, hogy mérsékelni lehessen az új koronavírus és mutációi terjedését.

Az amerikai egészségügyi hatóságok igyekeznek teljesíteni Joe Biden elnök célkitűzését, miszerint július 4-ig, a függetlenség napjáig a felnőtt lakosság 70 százaléka kapja meg a koronavírus elleni védőoltásnak legalább az első dózisát.

"Természetesen az amerikaiak július 4-e után is kaphatnak oltást, de senki ne várjon! Próbáljuk meg elérni ezt a 70 százalékos határt e nap előtt, legalább egy oltással!" - mondta még kedden az elnök.

"Két hónap múlva ünnepeljük nemzetünk függetlenségét és egyben függetlenségünket e vírustól is!" - tette hozzá.

Anthony Fauci, az elnök járványügyi főtanácsadója szerint, ha teljesítik a Biden-adminisztráció által kitűzött célt, akkor nem valószínű egy újabb fertőzési hullám kialakulása. Az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója az NBC amerikai televízióban vasárnap úgy fogalmazott: "Minél nagyobb a beoltottak aránya a lakosságon belül, annál kevésbé valószínű, hogy ősszel vagy télen jelentős megugrást fogunk tapasztalni."

Fauci szerint a szabályok enyhítésének ellenére lesznek olyan amerikaiak, akik továbbra is viselni fogják a maszkot, amikor nyilvános helyre mennek. "Azt hiszem, az emberek elfogadták azt a tényt, hogy a maszkok viselése véd a légzőszervi megbetegedések ellen. Elképzelhető, hogy egy-két év múlva bizonyos szezonális időszakokban, amikor olyan légúti vírusok terjednek, mint az influenza, az emberek a maszkok viselését választják." - tette hozzá a szakember.

Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány kirobbanása óta több mint 33,4 millióan fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal. A gyógyultak száma meghaladja a 26,4 milliót, a halottaké pedig az 595 ezret.

Az oltási kampány gyorsan halad, a lakosság több mint 46 százaléka, 151,3 millió ember kapta meg az első dózist. A teljes körű védettséggel - azaz gyártótótól függően egy vagy több oltással - rendelkezők száma meghaladja a 112,5 milliót, ami a lakosság több mint 34 százalékát jelenti. Szakemberek szerint azonban 70-80 százalékos átoltottság lehet szükséges a nyájimmunitás kialakulásához. 

Legolvasottabb cikkeink