• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

A generikumoktól függ a gyógyszerkassza

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

A generikumokat gyártók egyesületének is van hozzáfűznivalója a Széll Tervhez.

A gyógyszer-ártámogatás fenntarthatósága a generikus gyógyszerektől függ - erre következtet a Széll Kálmán Tervnek a gyógyszerkasszát érintő fejezetéből a piac 8-10 százalékát lefedő Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében az egyesület emlékeztet arra, hogy a Széll Kálmán Tervben a gyógyszerbüdzsé akár 120 milliárd forintot elérő csökkentése egyenlő a nem szakorvosi javaslathoz kötött, a háziorvosok által szabadon rendelhető gyógyszerek összes normatív támogatásával.

Az egyesület arra hivatkozik, hogy az eredeti készítményekkel azonos terápiás hatású, de jóval olcsóbb gyógyszerek azok, amelyek a szabadalom lejárta után az eredeti hatóanyagát alkalmazzák. A generikus készítmények ára a szabadalom lejártát követően legalább 30-50 százalékkal alacsonyabb az eredeti (originális) készítmény áránál.

Az egyesület a megoldást az olcsóbb generikus készítmények elterjesztésének ösztönzésében látja, mert ezek a készítmények jelentős megtakarítást jelentenek a betegnek és az Egészségbiztosítási Pénztárnak is.

Sem az orvosok, sem a gyógyszerészek nem érdekeltek a generikus készítmények forgalmazásában - állítja az érintettek érdekképviselete. A gyógyszer ártámogatás nagy része a szakorvosi receptfelírásokból származik, de csak az alapellátásban dolgozó orvosoknál van valamilyen, kevéssé hatékony ösztönző rendszer - hangoztatja közleményében a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete.

Az egyesület a háziorvosi rendszer gyógyszerfelírási szabályainak egyszerűsítését javasolja, és a jelenleginél erőteljesebb motivációs rendszert szorgalmaz. Szükségesnek mondja a tájékoztatás erősítését, mert a szereplők - megítélése szerint - alulinformáltak. Ehhez hatékony kormányzati kommunikációra van szükséges. Az orvosok és gyógyszerészek továbbképzésén túl elsősorban a betegeket kell tájékoztatni például betegklubokban, orvos-beteg-, illetve gyógyszerész-beteg találkozókon - javasolja az egyesület.

Legolvasottabb cikkeink