• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

A generikumoktól függ a gyógyszerkassza

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

A generikumokat gyártók egyesületének is van hozzáfűznivalója a Széll Tervhez.

A gyógyszer-ártámogatás fenntarthatósága a generikus gyógyszerektől függ - erre következtet a Széll Kálmán Tervnek a gyógyszerkasszát érintő fejezetéből a piac 8-10 százalékát lefedő Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében az egyesület emlékeztet arra, hogy a Széll Kálmán Tervben a gyógyszerbüdzsé akár 120 milliárd forintot elérő csökkentése egyenlő a nem szakorvosi javaslathoz kötött, a háziorvosok által szabadon rendelhető gyógyszerek összes normatív támogatásával.

Az egyesület arra hivatkozik, hogy az eredeti készítményekkel azonos terápiás hatású, de jóval olcsóbb gyógyszerek azok, amelyek a szabadalom lejárta után az eredeti hatóanyagát alkalmazzák. A generikus készítmények ára a szabadalom lejártát követően legalább 30-50 százalékkal alacsonyabb az eredeti (originális) készítmény áránál.

Az egyesület a megoldást az olcsóbb generikus készítmények elterjesztésének ösztönzésében látja, mert ezek a készítmények jelentős megtakarítást jelentenek a betegnek és az Egészségbiztosítási Pénztárnak is.

Sem az orvosok, sem a gyógyszerészek nem érdekeltek a generikus készítmények forgalmazásában - állítja az érintettek érdekképviselete. A gyógyszer ártámogatás nagy része a szakorvosi receptfelírásokból származik, de csak az alapellátásban dolgozó orvosoknál van valamilyen, kevéssé hatékony ösztönző rendszer - hangoztatja közleményében a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete.

Az egyesület a háziorvosi rendszer gyógyszerfelírási szabályainak egyszerűsítését javasolja, és a jelenleginél erőteljesebb motivációs rendszert szorgalmaz. Szükségesnek mondja a tájékoztatás erősítését, mert a szereplők - megítélése szerint - alulinformáltak. Ehhez hatékony kormányzati kommunikációra van szükséges. Az orvosok és gyógyszerészek továbbképzésén túl elsősorban a betegeket kell tájékoztatni például betegklubokban, orvos-beteg-, illetve gyógyszerész-beteg találkozókon - javasolja az egyesület.

Legolvasottabb cikkeink