• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A gyomorégés megszűnik, viszont...

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

Veszélyes mellékhatás lehetőségére figyelmezteti az érdekelteket az FDA.

A gyomorsav kellemetlen fájdalmat okozhat a nyelőcső alsó szakaszán, ha oda fölkerülhet, de ezt a protonpumpa gátló gyógyszerek kitűnően csillapítják. Az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) most fontos közleményt hozott nyilvánosságra, veszélyes mellékhatás lehetőségére figyelmeztetve az érdekelteket.

Az ételek emésztése a gyomorban kezdődik: az ott elválasztott gyomorsav veszi kezelésbe az ennivalót. A gyomorfal sejtjeinek sejthártyájában csatornák találhatók, melyek savasságot okozó hidrogén ionokat termelnek, vagyis protonokat juttatnak a gyomornedvbe. Ez különleges csereakció: a gyomorban lévő kálium ionokat viszont a sejtekbe viszik be, tehát ioncsere megy végbe.
Ez energiaigényes, aktív tevékenység, ami a sejtcsatornákban folyik, ezért nevezzük ezeket a sejtcsatornákat protonpumpának. A protonpumpa gátló gyógyszerek ennek a pumpának a működését akadályozzák és ezzel a gyomorsav termelődését csaknem teljesen leállíthatják.

Ez a hatás igen eredményes, és ha valakinek úgynevezett reflux betegsége van, amikor a savas gyomornedv a nyelőcső és a gyomor határán lévő izomgyűrű működési hibája miatt fölfelé bejut a nyelőcsőbe és ott égető fájdalmat, esetleg gyulladást okoz, a protonpumpa gátló készítmények ezt hatékonyan gátolják.

Tekintve, hogy a hazai adatok szerint is szinte minden második embernek vannak időnként ilyen panaszai, ezek a protonpumpa gátlók igen sokak által használt gyógyszerek. Ez nem csak nálunk van így: az Egyesült Államokban az előző évek statisztikái szerint évente 21 millió beteg ment be protonpumpa gátló gyógyszerért a patikába.

Az FDA most a befutó adatok összesítése alapján közölte, hogy a gyógyszercsoport rendszeres használói egy év után veszélyes helyzetbe kerülhetnek, mert a vérük magnézium tartalma jelentősen csökkenhet. Az igazi baj, hogy a változás magnézium készítmények szedése ellenére is bekövetkezhet.

Az alacsony magnézium vérszint izomgörcsökhoz vezethet, de ami még veszélyesebb: szívritmus zavarokat okozhat. Ez azt jelenti, hogy a protonpumpa gátló szerekkel kezelt betegeknek javasolt a laboratóriumban ellenőriztetni a magnézium értéket és a magnézium pótlás mellett mérlegelni a kezelés szüneteltetését - figyelmezteti orvost és betegét az FDA hírlevele.

Legolvasottabb cikkeink