• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Gyógyszerbűnözés: hatékonyabb bűnüldözést

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

A gyógyszerhamisítók következetes és súlyos felelősségre vonása szükséges.

2011. március 3-én és 4-én az EU Magyar Elnökség Rendészeti Munkacsoportjának szervezésében a gyógyszerbűnözéssel kapcsolatos szemináriumot tartottak Budapesten a Belügyminisztériumban.

Tekintettel a hamis gyógyszerek számának Európa-szerte és világszerte is drasztikusan növekvő mértékére, valamint a hamis gyógyszerek súlyos, a közegészségügyet veszélyeztető hatásaira, a gyógyszerhamisítók következetes és súlyos felelősségre vonása szükséges.

A hamis gyógyszerek gyártóival és forgalmazóival szembeni fellépés hatékonyabb együttműködést követel mind nemzeti szinten, az egészségügyi, a gyógyszerészeti szektor, a rendvédelmi szervek és a gyógyszergyártó cégek részéről, mind pedig nemzetközi szinten a hatóságok között. A hatékonyabb hatósági fellépést pedig lakossági tájékoztató kampányoknak kell kiegészíteni, amelyek a biztonságos gyógyszervásárlásra hívják fel a fogyasztókat.

Ezek voltak a budapesti szeminárium fő következtetései, amely rendezvény célja a tagállamok tapasztalatcseréje és a hatékonyabb együttműködés előmozdítása. A szemináriumon a tagállamok rendészeti szerveinek képviselői osztották meg egymással a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben szerzett tapasztalataikat, a nemzeti jogszabályaik nyújtotta fellépési lehetőségeket és konkrét felderítési gyakorlatukat.

Bár leggyakrabban Ázsiából érkeznek a hamis készítmények Európába, a szemináriumon egyesült királysági és németországi eseteket is bemutattak, ahol a hatóságok az alapvető higiéniai követelményeknek sem megfelelő "házi gyógyszergyártó üzemeket" lepleztek le.

A hatóságok előtt álló nagy kihívás a hamis készítmények internetes terjesztésének és kiscsomagos kézbesítésének a monitorozása és megfékezése. Az internetes gyógyszervásárlások népszerűségének növekedése mellett kiemelten fontos a fogyasztók figyelmét felhívni arra a tényre, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az interneten értékesített gyógyszerek több mint 50 százaléka hamisítvány.

A szeminárium résztvevői üdvözölték a Medicrime Egyezmény elfogadását, és hangsúlyozták, hogy bár a gyógyszerhamisítás szinte minden esetben szellemi tulajdonjogok (szabadalom, védjegy) megsértését is jelenti, de a fogyasztók életét és egészségét veszélyeztető súlyos hatásai miatt fontos, hogy szigorúbb és elrettentőbb szankció várjon a gyógyszerhamisítókra, amely célt feltétlenül szolgálhatja a Medicrime Egyezmény átültetése, és a gyógyszerhamisítás büntetőjogi tényállásának megalkotása.

Magyarországról a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint az Országos Gyógyszerészeti Intézet képviselői tartottak előadást a gyógyszerhamisítás elleni magyarországi küzdelem eszközeiről.

Legolvasottabb cikkeink