• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Gyógyszerbűnözés: hatékonyabb bűnüldözést

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

A gyógyszerhamisítók következetes és súlyos felelősségre vonása szükséges.

2011. március 3-én és 4-én az EU Magyar Elnökség Rendészeti Munkacsoportjának szervezésében a gyógyszerbűnözéssel kapcsolatos szemináriumot tartottak Budapesten a Belügyminisztériumban.

Tekintettel a hamis gyógyszerek számának Európa-szerte és világszerte is drasztikusan növekvő mértékére, valamint a hamis gyógyszerek súlyos, a közegészségügyet veszélyeztető hatásaira, a gyógyszerhamisítók következetes és súlyos felelősségre vonása szükséges.

A hamis gyógyszerek gyártóival és forgalmazóival szembeni fellépés hatékonyabb együttműködést követel mind nemzeti szinten, az egészségügyi, a gyógyszerészeti szektor, a rendvédelmi szervek és a gyógyszergyártó cégek részéről, mind pedig nemzetközi szinten a hatóságok között. A hatékonyabb hatósági fellépést pedig lakossági tájékoztató kampányoknak kell kiegészíteni, amelyek a biztonságos gyógyszervásárlásra hívják fel a fogyasztókat.

Ezek voltak a budapesti szeminárium fő következtetései, amely rendezvény célja a tagállamok tapasztalatcseréje és a hatékonyabb együttműködés előmozdítása. A szemináriumon a tagállamok rendészeti szerveinek képviselői osztották meg egymással a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben szerzett tapasztalataikat, a nemzeti jogszabályaik nyújtotta fellépési lehetőségeket és konkrét felderítési gyakorlatukat.

Bár leggyakrabban Ázsiából érkeznek a hamis készítmények Európába, a szemináriumon egyesült királysági és németországi eseteket is bemutattak, ahol a hatóságok az alapvető higiéniai követelményeknek sem megfelelő "házi gyógyszergyártó üzemeket" lepleztek le.

A hatóságok előtt álló nagy kihívás a hamis készítmények internetes terjesztésének és kiscsomagos kézbesítésének a monitorozása és megfékezése. Az internetes gyógyszervásárlások népszerűségének növekedése mellett kiemelten fontos a fogyasztók figyelmét felhívni arra a tényre, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az interneten értékesített gyógyszerek több mint 50 százaléka hamisítvány.

A szeminárium résztvevői üdvözölték a Medicrime Egyezmény elfogadását, és hangsúlyozták, hogy bár a gyógyszerhamisítás szinte minden esetben szellemi tulajdonjogok (szabadalom, védjegy) megsértését is jelenti, de a fogyasztók életét és egészségét veszélyeztető súlyos hatásai miatt fontos, hogy szigorúbb és elrettentőbb szankció várjon a gyógyszerhamisítókra, amely célt feltétlenül szolgálhatja a Medicrime Egyezmény átültetése, és a gyógyszerhamisítás büntetőjogi tényállásának megalkotása.

Magyarországról a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint az Országos Gyógyszerészeti Intézet képviselői tartottak előadást a gyógyszerhamisítás elleni magyarországi küzdelem eszközeiről.

Legolvasottabb cikkeink