• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A magángyógyszerészek bírálják a kamara elnökét

Gyógyszerpiac Forrás: MOSZ-Weborvos

A jelenlegi kamarai gyakorlat hosszabb távon veszélybe sodorja a gyógyszerészi hivatás jövőjét.

Kiemelt érdeklődés, a gyógyszerpiac valamennyi szereplője széleskörű aktivitása mellett, sikeresen zárult a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) éves programjának legrangosabb eseménye a Gyógyszerészek XXIII. Országos Kongresszusa, tájékoztatta lapunkat  a MOSZ.

A rendezvény négy napján összesen 917 gyógyszerész mutatott érdeklődést az akkreditált továbbképzések, a szakmai-, és szakmapolitikai programok, és az összesen 108 igen attraktív kiállítói prezentáció iránt.

Rendkívül hangsúlyos, a gyógyszerészi hivatás sorsát meghatározó kérdés volt, hogy a csökkenő erőforrások mellett hogyan tudják a megkezdett szakmai programokat, a gyógyszeres terápia menedzsment területén kidolgozott terveket fenntartani, építeni, fejleszteni. A kongresszus egyben alkalmat adott a kiemelkedő tevékenységek elismerésére, a MOSZ éves közgyűlése összehívására, az Ifjúsági Fórum megtartására, szűrőprogramok és véradás szervezésére egyaránt.

A fórumok során kényszerű prioritást kapott és egyértelművé vált, hogy csak akkor nyílik reális esély a szakmai programok megvalósítására, ha kiszámítható és biztonságos a gazdasági környezet. A gyógyszerészi hivatás tervezett fejlesztése és a szakmai célkitűzések (Semmelweis Terv) teljesítése terén komoly aggodalmat látnak a kollégák.

Alapvetően egyetértés van abban, hogy 2006 óta mintegy 30 milliárd forintnyi forrás hiányzik a gyógyszertár-működtetés gazdasági feltételrendszeréből. Ennek a visszapótlása megkezdődött ugyan, így a lélegzethez jutást valahol biztosítják, de a túlélést, a fejlesztést nem.

A patikáknak a készlet-, és a gyógyszerbiztonság, az ügyeleti szolgálatok fenntartása, a szaklétszám biztosítása, az aránytalanul magas és gyakran indokolatlan adminisztrációs terhek, a tulajdonosi programban való részvétel technikája, jelenleg rendkívül súlyos gondokat jelentenek.

Ebben a helyzetben elfogadhatatlan a gyógyszerész köztestület vezetője kormányzatot félrevezető sommás nyilatkozata az adózás utáni eredmények megduplázódásáról, a veszteséges patikák számának felére csökkenéséről, és a teljes szakmai egyetértésről.

Áttekintve a gazdasági válság szorításában működő egészségügyi rendszereket, a magán-, és közkiadások alakulását és a gyógyszer-támogatás magyarországi sarokpozícióit, kitörési pontokat kerestek a hatékonyság javítására. Ennek egyik meghatározó eleme lehet a gyógyszerészi gondozás. Figyelemmel a gyógyszeres terápiák alkalmazásának relatíve alacsony hatékonyságára, nemzetközi felmérések is igazolják a gyógyszerészi tevékenység egészségnyereség területén felmutatható eredményei mellett a gazdasági megtakarítást.

A gyógyszerpiac valamennyi szereplője, továbbra is gazdasági környezetének kedvezőtlen helyzetéről adott számot. Figyelemmel a 2014. évre tervezett költségvetési fő irányokra (költségvetési hiánycél tartása és rezsicsökkentés) nincs optimizmus sem a kormányzati, sem a lakossági forrásbővülés terén.

A Kkngresszus résztvevői örömmel üdvözölték a MOSZ által 2011-ben életre hívott Magyar Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum munkájának folytatását, fontosnak ítélve a korrekt információk és a harmonikus munkakapcsolat jelentőségét a gyakorló gyógyszerpiaci szereplők között.

A generikus program számára biztosított érdekeltségi rendszerből származó bevételeket jelentősen csökkenti az ugyanezzel összefüggésbe hozható alacsony árszínvonal alapú árrés-tömeg csökkenés, valamint a fogyasztói kosár erőteljes regressziója.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy dokumentált jelzéseik ellenére a preferált referencia ársávval, a vaklicit alkalmazásával összefüggésben még mindig jelentősek a gyógyszertárak elkerülhetővé tehető készletérték-veszteségei.

A kongresszuson megtárgyalt kérdésekben, a MOSZ Közgyűlése által megerősítve döntés született az alábbiakban:

1. A kongresszus résztvevői sajnálattal vették tudomásul az EMMI távolmaradását a rendezvényről. Felkérik az Egészségügyért Felelős Államtitkárságot, hogy a jelenleginél szélesebb körben tartson rendszeres és konzultatív vezetői munkakapcsolatot a betegellátásban egyre jelentősebb súlyt nyerő gyógyszerellátás képviselőivel. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a döntéseket előkészítő folyamatok során testületek által (gyakran rendkívül rövid határidőre) kialakított széles szakmai körben megalapozott közösségi vélemények reflexió nélkül maradjanak. Kérik a gyógyszertári ügyeleti szolgálat másfél évtizede megoldásra váró finanszírozásának napirendezését.

2. A gyógyszertár-működtetés forrásainak a feladatok bővülésével egyidejűleg jelentkező, már a gyógyszerbiztonságot veszélyeztető folyamatos beszűkülése, aggályokat vet fel. Ezzel összefüggésben a kongresszus résztvevői felkérik a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnökét a gyógyszerpiaci szereplőkkel való szakértői tárgyalások folytatására. A tárgyalások fő iránya továbbiakban is a belső harmónia visszaállítása, a működésben rejlő, a kiadásokat csökkentő, a betegellátás érdekeivel összhangban lévő lehetőségek feltárása.

3. Folytatni kell a terápiamenedzsment és gyógyszerészi gondozási programokat. Szorgalmazni kell a gondozási protokollok mielőbbi jóváhagyását és gyakorlatban való alkalmazásukat. Kezdeményezni kell a gondozási tevékenység gazdasági ellenszolgáltatása megteremtésének lehetőségét. Ugyancsak kezdeményezni kell a „geriáter gyógyszerész" licencvizsga feltételeinek kiépítését.

4. A kongresszus résztvevői felkérik a döntéshozói kapcsolatot jelenleg kizárólagosan fenntartó Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét, hogy választott képviseleti jogkörében eljárva reális, valós és félreérthetetlen képet mutasson a kormányzat számára a gyógyszerellátással összefüggő gazdasági kérdésekben.

Fontosnak tartják, hogy a kötelező tagságú köztestület vezetője a gyógyszerész társadalom által széles körben jelzett kérdésekkel, objektíven és hitelesen foglalkozzon érdekérvényesítő tevékenysége során. Megítélésük szerint a jelenlegi kamarai gyakorlat hosszabb távon veszélybe sodorja a gyógyszerészi hivatás jövőjét.

Legolvasottabb cikkeink