• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

WHO: fokozódnak az egészségügyi egyenlőtlenségek

Hírek Forrás: GYEMSZI-ESKI

A WHO jelentése szerint bár összességében javulás tapasztalható Európa egészségében, az egészségben fennálló egyenlőtlenségek romlanak.

A WHO Európai Régió 53 országát lefedő jelentés szerint a globális pénzügyi válság kedvezőtlenül érintette a régiót, a vártnál mélyebb és hosszabb kihatása volt, és rávilágított az országokon belül és az országok között fennálló erőteljes szociális és gazdasági egyenlőtlenségekre - olvasható a GYEMSZI-ESKI honlapján.

Bár a szociális és gazdasági körülmények javultak valamennyi országban, a különbségek mégis megmaradtak és az egészség helyzete is romlott, főleg a régió keleti részében. Még a gazdagabb országokban is növekedtek az egyenlőtlenségek az emberek életkörülményeiben, valamint csökkent a társadalmi mobilitás és kohézió. A változások eredményeként az egészségügyi egyenlőtlenségek nem csökkentek, ellenben sok országban még növekedtek is.

A jelentés egyetemes, magas minőségű és megfizethető oktatást és gyermekgondozást ajánl az iskoláskor előtti gyermekek részére.

A korai oktatás a jó egészségnek és a fejlődés alakulásának fontos meghatározója, főleg a hátrányos helyzetű gyermekek esetén.

A jelentés kiemelte még a kelet-európai gyermekek szegénységre vonatkozó kedvezőtlen előtörténetét, ami nem változott a jelenlegi válság előtti 10-15 éves gazdasági fejlődés ellenére sem. A nyugat-európai gyermekek szegénységi rátái nagyobb szórást mutattak 2009-ben – Olaszországban a gyermekek 24%-a élt szegénységben, míg Izlandon csak 10%-a.

A WHO tanulmány figyelmeztet a magas munkanélküliség következményeire is és kijelenti, hogy a munkanélküliségből vagy az alacsony fizetéssel járó munkából adódó depriváltság fizikai és mentális betegséghez vezethet. A jelentés kiemeli a 15-24 éves emberek nagy arányú munkanélküliségét a lakossághoz képest. Pl. Bosznia-Hercegovinában ezen korcsoport 60%-a volt munkanélküli vagy az oktatásból kiesett, míg a teljes lakosságban ez az arány 25% volt. A helyzet hasonló az egész európai régióban.

A jelentés készítői szerint a munkanélküliség – főleg a fiatalok körében – robbanásra kész népegészségügyi időzített bombaként jelentkezik. Bármelyik kormányzatnak, amely szívén viseli a lakosság egészségét, tekintetbe kell venni politikájának hatását az emberek életére és a fennálló egyenlőtlenségre. Az egészség terén mutatkozó egyenlőtlenség szociálisan igazságtalan, szükségtelen, elkerülhető és sérti az egészséghez való jogot. (SZL)

Legolvasottabb cikkeink