• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A magángyógyszerészek öt pontja

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

A gyakorló gyógyszerészet aktualitásait áttekintette jubileumi kongresszusán a MOSZ.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) ebben az évben október 8-11. között rendezte meg Siófokon a Gyógyszerészek Országos XXV. Jubileumi Kongresszusát. A többnapos eseményen ezúttal is a szakma előtt álló legfontosabb kihívásokat és feladatokat tekintették át. Az eseményt 76 kiállító gazdag bemutatója, a már megszokott nemzeti egészségvédelmi szűrőprogram és több gasztronómiai, kulturális, valamint gyermekfoglalkozás tette színessé. A négy napon 1088 résztvevő vett részt a rendezvényen – tájékoztatta lapunkat a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége.


A kongresszus a már megszokott módon egyes kiemelt kórképek, szakterületek áttekintésével és innovatív terápiás megoldások ismertetésével kezdődött. Jelentős látogatottság és érdeklődés kísérte a kiállítói előadásokat. Kiemelt figyelmet kaptak az OGYÉI szakvezetői által a reklám, a gyógyszerészi gondozás és az elindított terápia menedzsment programok helyzetét bemutató előadások, a lehetőségek és a fejlesztések irányai ugyanúgy, mint a kérdés nemzetközi és hazai gyakorlatát ismertető prezentációk. Vitaindítók, szakértői megnyilvánulások vázolták a gyógyszertári profil lehetséges alakításának egyes kérdéseit, azok szakmai és gazdasági vetületeit, amit élénk kerekasztal megbeszélés követett.


A szakmapolitikai nap fő programjaként az OGYÉI főigazgatója fejtette ki véleményét és mutatta be programját a gyógyszerellátás fejlesztésével és szakhatósági irányításával összefüggő kérdésekben.

A negyedszázados jubileumi alkalomhoz illően az őszi gyógyszerész rendezvényeket alapító MOSZ elnöke, dr. Mikola Bálint tartott összefoglalót a 25 év legfontosabb állomásairól, célkitűzéseiről, eredményeiről és tapasztalatairól. A résztvevők áttekintették és elemezték a gyógyszergazdaság, a gyártás, a kereskedelem pozícióit, amelynek során górcső alá vették a gyógyszerbiztonság és finanszírozás egyes kérdéseit is.

A gyakorló gyógyszerészet aktualitásai kapcsán áttekintették a gyógyszertárak működtetésével kapcsolatos jogi, gazdasági és marketing területeket a kongresszus vasárnapi programjában – a szakértői vitaindítókat élénk konzultáció követte.  


A rendkívül népszerű kiállítói megnyilvánulások, szolgáltatás és termékbemutatók, akciós lehetőségek között üde színfolt volt az OGYÉI „forgószínpada", ahol a gyakorló gyógyszerészek közvetlen módon feltehették kérdéseiket a hatóság szakértőinek, és találkozhattak a regionális tisztifőgyógyszerészekkel is. Nagy nyilvánosságot és figyelmet kapott a nemzetközi és hazai Ifjúsági fórum, amelyen a fiatal gyógyszerészek mellett a képzőhelyek hallgatói is szép számban vettek részt.


A kongresszust a már megszokott módon a MOSZ közgyűlése zárta, ahol a négynapos program során elhangzottakat feldolgozva, értékelve és rangsorolva fogalmazták meg a résztvevők a legsürgetőbb teendőket. A rendezvény alkalmat adott kiváló szakmai teljesítmények értékelésére, elismerések, díjak átadására is.


A Gyógyszerészek Országos XXV. Jubileumi Kongresszusa főbb megállapításai:


I. A társadalom idősödése és kedvezőtlen egészségi állapota rendkívül nagy terhet ró az ellátó rendszerre. Az egészségügyi ellátás GDP-ből való részesedése alig változik, míg az egyéni hozzájárulások mértéke dinamikusan növekszik. A közvetlen lakossági gyógyszerellátásban meg kell teremteni a gazdasági stabilitást, növelni a terápiás hatékonyságot, egyben létrehozni a szakmai programok fejlesztésének és működtetésének forrásfedezetét.


II. Magyarországon relatíve magasak és növekednek a lakosság gyógyszerkiadásai, amit a gyógyszertárak forgalmának alakulása nem támaszt alá. Ezzel összefüggésben különös figyelemmel a hatékonyságra és a kölcsönhatásokra is, indokolt az egészség megőrzését és fenntartását, a kiegészítő terápiákat segítő készítmények, eszközök fogyasztást növelő reklámozás és patikán kívüli forgalmazás áttekintése. Az egészségnyereség maximalizálása, a mellékhatások kiküszöbölése okán célszerű megvizsgálni a kereskedelmi forgalomban is beszerezhető egyes OTC és vitaminkészítmények, étrend-kiegészítők, gyógyteák, csecsemőtápszerek, inkontinencia- és gyógyászati segédeszközök, dermo-kozmetikumok és más, a gyógyszeres terápiák hatását befolyásoló, azokkal összefüggő termékek kizárólagos gyógyszertári forgalmazása lehetőségét.


III. A gyógyszerbiztonság fenntartása, az egyedi azonosítás bevezetése megköveteli a gyártók, a forgalmazók, a szakhatóság és a finanszírozásért felelős szervezetek közötti folyamatos együttműködő kapcsolatok erősítését. A gyógyszerpiac valamennyi szereplője gazdasági környezetének továbbra is kritikus helyzetéről adott számot. A szigorodó előírások betartása, az allokációk átrendezése, a szakmai feladatok felépítése, a források növelése nélkül problematikus. A generikus gyógyszerek további térhódítása, a vaklicit és az árcsökkentés, az OTC készítmények körében tapasztalható árverseny, az ezekkel összefüggő készletezési problémák nemcsak a gyógyszertárak, hanem a gyártók és a nagykereskedők számára is jelentős üzleti kockázatot jelentenek.


A gazdaságos gyógyszertár-működtetés okán továbbra is indokolt a működési engedély kiadásához szükséges egyes korszerűtlen szakmai követelmények felfüggesztése, megszüntetése, változtatása, a gyógyszerbiztonságot nem veszélyeztető eljárások, eszközök felszámolása irányában.


IV. Az alapellátás gyógyító tevékenységének fokozása, a magasabb ellátási szintek terheinek mérséklése érdekében a gyógyszeres terápiák eredményessége megkívánja az orvos - gyógyszerész - beteg közötti kapcsolat fejlesztését. Ennek érdekében végig kell gondolni a szervezett és minőségbiztosított környezetben való együttműködés intézményes lehetőségeit. A jövő útja a hatékonyságot és a biztonságot együtt garantáló, betegre szabott egyedi, komplex és gazdaságos gyógyszeres terápia.


A terápiás ismeretek bővítése okán a MOSZ kezdeményezésére, a Debreceni Egyetem OEC Gyógyszerésztudományi Kara – elsősorban az alapellátásba dolgozó gyógyszerészek és orvosok számára – 2016. májusban ismét meghirdette szakterületi kötelező szinten-tartó továbbképzését.


V. A kongresszus résztvevői továbbiakban is kiemelkedően fontosnak tartják a generációváltás programjának segítését. Aggodalommal szemlélik a graduális képzés finanszírozásával, a tára mögötti gyógyszerészet iránt csökkenő érdeklődéssel, és a gyógyszertár-működtetés gazdasági átvételével összefüggő aktuális jelenségeket. Az alapvető jogok biztosának jelentése megállapításaira és tanulságaira is figyelemmel továbbiakban sem tartják megnyugtatónak a gyógyszertári ügyeleti rendszer működtetését.

*** 


A kongresszuson elismeréseket adtak át: a Hungaropharma kapta a GYOK Nagydíját, életműdíjat kapott dr. Lovas Imre gyógyszerész, „2015. Év Patikája" díjat a budapesti székhelyű Mikszáth Gyógyszertár nyerte el.