• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A patikusok is kilábalnak a válságból

Gyógyszerpiac Forrás: MGYK

A gyógyszertári vállalkozásoknak már majdnem olyan jól megy, mint 2006-ban.

Az előző években kialakult gyakorlatnak megfelelően a Kamara 2013-ban is feldolgozta a gyógyszertári vállalkozások előző évi pénzügyi adatait. A táblázatokból jól látható, hogy az ágazat adózás utáni eredménye a 2010. évihez képest 2012-re több mint kétszeresére nőtt és meghaladta a 16 milliárdot, ugyanakkor még 6,5
milliárddal elmarad a 2006-os év (liberalizáció előtti utolsó „békeév") adózott eredményétől - derült ki a gyógyszertári vállalkozások 2012-es főbb pénzügyi adatainak elemzéséből, melynek 3. részét most tette közzé a kamara honlapja.

A jelentős növekedésben egyaránt szerepet játszik a nyereséges vállalkozások eredményének javulása (elsősorban 2011-ben) és a veszteséges vállalkozások veszteségének 5 milliárd forintot megközelítő javulása (2010-2011-ben). Figyelemre méltó, hogy a veszteséges vállalkozások összesített vesztesége 2012-ben már 2 milliárd Ft-nál kisebb - írják.

2006-ig visszamenően vizsgálták a veszteséges vállalkozások számának és arányának alakulását is. Az éves mérlegek alapján 2009-ben volt a legnagyobb a veszteséges gyógyszertári vállalkozások száma (559, a vállalkozások egynegyede), ami legalább 630 db veszteséges vállalkozás által működtetett gyógyszertárat jelentett. A 2012-es KSH adatok feldolgozása alapján a veszteséges vállalkozások száma 300 alá csökkent (298, az összes vállalkozás 14,4%-a). 2012-ig nemcsak a veszteséges vállalkozások száma csökkent jelentősen, hanem az egy veszteséges gyógyszertárra jutó veszteség mértéke is mérséklődött (átlag 12 millióról átlag 6,4 millió Ft-ra). Az adatok javulása több tényezőnek köszönhető.

Figyelembe kell venni pl., hogy az újonnan létesülő gyógyszertárak száma 2012-ben már minimális volt, ugyanakkor ismert tény, hogy az induló vállalkozások az első évben általában negatív eredményt érnek el. Ha a veszteséges gyógyszertári vállalkozások számának 2010 óta
bekövetkezett csökkenését (230) összevetjük a működő gyógyszertárak számának csökkenésével (-110), érdemi pozíció-javulást rögzíthetünk, ami az ágazat gazdasági stabilizációja szempontjából is jelentős. A trendek figyelembe vételével reális várakozás lehet a közeljövőben a veszteséges gyógyszertári vállalkozások számának és össz-veszteségének 2006. évi szint közelébe kerülése.