• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Aggódnak a patikusok - tárta fel a vizsgálat

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Nyolc ország patikusai szerint a jelenleg alkalmazott technológiák nem alkalmasak arra, hogy a hamisítást visszaszorítsák.

A betegek és vásárlók egészségének javításával kapcsolatos szerepükről kérdezték a gyógyszerészeket és gyógyszertári alkalmazottakat abban a nyolc országra kiterjedő kutatásban, amelyet a napokban tett közzé honlapján a Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség (International Pharmaceutical Federation, FIP).

A Pfizer gyógyszergyárral közösen készített kutatás szerint a 2000 megkérdezett 90 százaléka úgy látja, kulcsszerepük van a betegek gyógyulásában és egészségük megőrzésében. Tízből kilencen úgy érzik, minden eddiginél többen kérnek tanácsot és információt a patikákban. Négyből három gyógyszertárban a vásárlók kapnak is egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat, és hozzáférnek az erre vonatkozó szolgáltatásokhoz is.


Az ausztrál, francia, német, olasz, portugál, török, brit és amerikai gyógyszerészek részvételével készült felmérés a gyógyszerhamisítás problémakörére is kitért. E szerint a válaszadók 61 százaléka gondolja úgy, hogy hazájában komoly problémaként jelentkezik a gyógyszerek és egyéb egészségügyi termékek hamisítása. Mintegy 63 százalékuk úgy látja, a jelenleg alkalmazott technológiák és politikák azonban nem alkalmasak arra, hogy a hamisítást visszaszorítsák.


A megkérdezettek bő háromnegyede (77%) szerint egységesen be kellene vezetni a gyógyszerek csomagolásán olyan azonosító kódokat, amelyek segítségével a gyógyszerek kiadása előtt a patikákban ellenőrizhető a készítmény valódisága.

A kutatást a Pfizer képviseletében kommentáló szakértő szerint az eredmények azt mutatják, a gyógyszertári dolgozók és a gyógyszeripari szereplők hasonló aggodalmakat fogalmaznak meg. A cég szerint mindkét oldal legfontosabb célja, hogy a betegek gyógyulása érdekében biztosított legyen a hatékony, minőségi és biztonságos gyógyszerellátás.