• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Átadták az Év Gyógyszere Díjat

Gyógyszerpiac 2019.06.21 Forrás: MTI
Átadták az Év Gyógyszere Díjat

A krónikus lymphoid leukémia és a krónikus szívelégtelenség kezelésében alkalmazott szereknek ítélték oda a díjakat.

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság péntek délelőtti eseményén átadta az Év Gyógyszere 2018 Díjakat. Az idei díjátadón a krónikus lymphoid leukémia és a krónikus szívelégtelenség kezelésében alkalmazott gyógyszereknek ítélték oda a díjakat.

Az Év Gyógyszere díjat 1996-ban alapította a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság azzal a céllal, hogy támogassa azoknak a korszerű és hatékony készítményeknek az elterjedését, amelyek nagy áttörést jelentenek valamely betegség gyógyításában, valamint hogy segítse új terápiás eljárások meghonosodását hazánkban. A díjra pályázó készítményeket a Társaság vezetőségi tagjaiból álló bíráló bizottság külső szakértők bevonásával értékeli, majd titkos szavazással dönt a nyertesekről. Az elismerést idén kivételesen két gyógyszer, a Janssen-Cilag Kft. és a Novartis Hungária Kft. egy-egy készítménye nyerte, mivel mindkettő egymástól teljesen eltérő indikációs területen egyedülálló, innovatív készítmény.

"Az Év Gyógyszere díjat minden évben a legkorszerűbb és leghatékonyabb készítmények nyerik el, amelyek valamely betegség gyógyításában nagy előrelépést jelentenek, és melynek fejlesztéséhez hazai kutatásfejlesztési tevékenység is hozzájárult. Idén a krónikus szívelégtelenség és krónikus lymphoid leukémia kezelésében átütő sikert elérő készítményeket díjaztuk" – mondta prof dr. Ferdinandy Péter, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke, a Semmelwies Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese.

A Janssen-Cilag Kft. gyógyszere új hatásmechanizmussal áttörést és sikert hozott több B-lymphocyta eredetű vérképzőszervi daganatos beteg (krónikus lymphocytás leukémia, köpenysejtes lymphoma, Waldenström-féle makroglobulinaemia) eddig reménytelennek tűnő helyzetében. A korábbi kemoterápiás kombinációs kezelések helyett a Janssen gyógyszere egy szájon át szedhető, kis molekulasúlyú kemoterápiamentes gyógyszer, ami a betegség progressziójának gátlását és a túlélés javulását is kínálja ezeknek a betegeknek.

A Novartis Hungária Kft. új gyógyszere paradigmaváltást hozott a nagy társadalmi terhet jelentő krónikus szívelégtelenség kezelésében, amely bármely életkorban előforduló súlyos betegség. A kórkép az életkor előrehaladtával egyre több embert érint és a betegek fele meghal a diagnózis felállítását követő 5 éven belül. Az innovatív molekulakomplex kettős hatás-mechanizmusa révén a betegek életkilátásai számottevően javulnak, miközben visszanyerhetik az olyan hétköznapi aktivitásokhoz kapcsolódó képességeiket, mint önellátás, munkaképesség és sportolás. A 20%-os halálozáscsökkenés és a 21%-os szívelégtelenség miatti hospitalizáció csökkenése jelentős nemzetgazdasági hasznot nyújt, amely a munkaképes korú lakosság családi mindennapjait közvetlenül, valamint generációkon átívelően a nagyszülőkön keresztül is meghatározóan befolyásolja.

"Ez a gyógyszer az elmúlt évtizedek legnagyobb áttörését jelenti a szívelégtelenség gyógyszeres kezelésében. Jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri halálozást és a kórházi felvételek számát, valamint egyértelműen javítja az életminőséget egy olyan betegségben, amelynek halálozási mutatói összevethetőek a rosszindulatú daganatos megbetegedésekével" – mondta prof. dr. Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, a Semmelweis Egyetem rektora.

Legolvasottabb cikkeink