• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Átalakul hazai a gyógyszerazonosítási rendszer

Lapszemle 2019.02.07 Forrás: Weborvos összeállítás
Átalakul hazai a gyógyszerazonosítási rendszer

Megnövekedett dobozmérettel, kicsit hosszabb kiadási idővel számolhatnak a betegek a patikákban.

Már csak néhány nap van hátra az egyedi gyógyszerazonosítási rendszer éles indulásáig – olvasható a Deloitte közleményében. A nem kiadható gyógyszerekkel kapcsolatos riasztások kezelését szabályozó eljárásrend kidolgozása azonban még csak folyamatban van, de a gyakorlatban más kérdésekben is lehet még bizonytalanság, írja a vg.hu.

A vényköteles gyógyszerazonosítási rendszer az Európai Unió minden országában, így Magyarországon is február 9-től működik élesben.

A Deloitte adótanácsadási területének szenior menedzsere, Fábián Dorottya szerint az azonosítási célja, hogy ne kerüljön hamisított készítmény a gyógyszerellátás rendszerébe. A rendszer a rendelkezésre álló adatok alapján mintegy 4600 gyártó-helyet, 177 ezer patikát és éves szinten mintegy 17 milliárd doboz gyógyszert érint uniós szinten.

A csomagoláson elhelyezett egyedi azonosítót, a gyógyszergyártók, a termék rendeltetési helyére vonatkozó információval együtt kötelesek feltölteni egy központi adattárházba, amelyet később, a célországban történő azonosítást követően, a készítmény végfogyasztó részére történő átadásakor a patikusok deaktiválnak.

A magyar adattárházat üzemeltető HUMVO Nonprofit Zrt. szerint a bevezetés technikailag jól áll, a közforgalmú patikák, az intézeti gyógyszertárak, és a nagykereskedők túlnyomó része is sikeresen teljesítette az úgynevezett megfelelőségi tesztet. Az utolsó napokban a szerződések megkötésével azonban érdemes igyekezni, a rendszerhez való kapcsolódás feltétele ugyanis az érvényes megállapodás. 

A HENT a változásokról

A változás részleteiről Ilku Líviát, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője nyilatkozott a No Kamu elnevezésű, HENT Facebook oldalnak.

- Mi az a vényköteles gyógyszereken február 9-től kötelezően megjelenő biztonsági elem?

- A biztonsági elem két részből áll: egy adott a dobozra nyomtatott egyedi azonosítóból és egy dézsmabiztos zárból. Az egyedi azonosító egy 4 számsorból álló, az adott dobozt jellemző kódsor, amely 2D kód formájában is rákerül a dobozokra. A dézsmazárat már korábban is láthattunk a dobozokon, a gyártók ezzel védik termékeiket az illetéktelen kibontástól. A változás az, hogy mostantól már minden vényköteles terméken rajta kell ennek lennie.

- Milyen változásokkal találkozhatnak a betegek?

- Az egyedi azonosítót olvasható és kétdimenziós vonalkód formájában is el kell helyezni a külső csomagoláson, így bizonyos termékeknél megnövelt dobozmérettel szembesülhetnek a betegek. Továbbá érdemes a vásárlónak azzal is kalkulálnia, hogy a patikában a gyógyszerésznek minden egyes doboz kiadása előtt meg kell bizonyosodnia arról, hogy a gyógyszer eredetiségét igazoló információ megtalálható-e az adattárházban, illetve azt is ellenőriznie kell, hogy a dobozt nem nyitották-e fel.

Legolvasottabb cikkeink