• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kevesebbet kell műtétekre várnunk

Lapszemle 2019.02.07 Forrás: magyarhirlap.hu
Kevesebbet kell műtétekre várnunk

2012 júliusától 2018 végéig huszonhat milliárd forintnyi többletforrás jutott a várólisták csökkentésére. 

Tavalyi adatok szerint a tizenhárom várólistacsoportnak több mint a felénél egy hónapnál rövidebb a várakozás idő, és csak egy beavatkozás esetén hosszabb kilencven napnál – írja a magyarhirlap.hu. 

Érzékelhető eredményeket ért el az egészségügyi rendszer a várólisták csökkentésében: míg öt évvel ezelőtt a várólistákon összesen 70 170-en szerepeltek, 2018 végére ez a szám 28 245-re csökkent. Ezzel európai összehasonlításban is javultak a statisztikáink, egy szürkehályogműtétre itthon átlagosan negyvenöt nap a várakozási idő, Hollandiában 43,4, míg a sereghajtó Lengyelországban 484 nap.

A legkiemelkedőbb javulás a szürkehályogműtétek esetében tapasztalható: tizenöt ország között hazánkban a második legrövidebb a várakozási idő – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának a laphoz eljuttatott összesítéséből. Kiemelték, 2012 júliusától 2018 végéig a kormány huszonhat milliárd forintnyi többletforrást biztosított a legrégebben várakozó betegek ellátására, a leghosszabb várakozási idővel rendelkező szolgáltatók számára.

A leghosszabb várakozási idővel rendelkező listák esetén is megfeleződött az az időtartam, amit a műtétre történő felvétel és a műtét időpontja között ténylegesen várakozással töltöttek a betegek, ezzel elértük az EU-országok átlagos szintjét. A 2018. évi országos adatok szerint a tizenhárom várólistacsoportnak több mint a felénél (vagyis hét lista esetén) egy hónapnál rövidebb a tényleges országos átlagos várakozás idő, és mindössze egy várólistán hosszabb a várakozási idő kilencven napnál. A legrövidebb átlagos érték nyolc, a leghosszabb 126 nap. Azt azonban leszögezték, hogy az egyes szolgáltatók átlaga, valamint egy-egy ellátás várakozási értéke ettől eltérő mértékű is lehet.

A legutóbbi OECD-adatok alapján a vizsgált országok között szürkehályogműtétekre kiemelten alacsony a várakozási idő, térd- és csípőműtétek esetén 2012-höz viszonyítva kevesebb mint a felére csökkent a várakozók száma, ami azt eredményezi, hogy nemzetközi mércével nézve az erős közép­mezőnybe kerültünk. Kiemelt figyelmet a hatvan napot meghaladó várakozási idővel rendelkező ellátások igényelnek. Magyarországon a 2014 és 2018 közötti időszakban a tervezhető, kötelező várólista alapján igénybe vehető, hatvan napot meghaladó tényleges várakozási idővel rendelkező ellátások esetében jelentősen – átlagosan negyvenhat százalékkal – mérséklődött a várakozási idő, miközben az érintett listákon az összes éves műtéti szám az időszakban átlagosan 14,4 százalékkal növekedett.

A tényleges várakozási idő csökkenése tavaly is folytatódott: legnagyobb mértékben 2014-hez viszonyítva a szürkehályog- mellett a térdprotézisműtétek esetén csökkent (majdnem ötven százalékkal), az ellátási esetszám pedig leginkább (mintegy huszonhárom százalékkal) a gerincstabilizáló, deformitást korrigáló műtétek esetén növekedett.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közölt adatok szerint ma már kedvezőbb a helyzet akkor is, ha az OECD-országokkal hasonlítjuk össze az elért eredményeket. A szürkehályogműtétek tekintetében Magyarországon átlagosan negyvenöt nap a várakozási idő, a lista első helyén Hollandia áll, ott 43,4 napot, míg a sereghajtó Lengyelországban 484 napot kell várakozni. A csípőprotézisműtétek esetében amellett, hogy 162 nap helyett 88 nappal későbbre adnak műtéti időpontot, a tizenöt ország között a hatodik legjobb eredménnyel rendelkezik hazánk. A legmagasabb várakozási idő szintén Lengyelországban volt (144 nap), a legkedvezőbb eredményt Hollan­diában (50,5 nap) érték el. A térdprotézisműtéteknél negyvennyolc százalékos várakozásiidő-csökkenés mellett Magyarország a nyolcadik legjobb eredménnyel rendelkezik (126 nap). Összehasonlításképpen Lengyelországban 566 napot, Dá­niában 53 napot kellett erre a beavatkozásra várni.

Legolvasottabb cikkeink