• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az EU erősíti a gyógyszergyárak ellenőrzését

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

Csökken a forgalomba hozott gyógyszerújdonságok száma, a generikumok pedig késve jutnak a piacra.

Szigorítani fogja az Európai Bizottság a gyógyszerágazat ellenőrzését, miután a szektor vizsgálatából az derült ki, hogy csökken a forgalomba hozott gyógyszerújdonságok száma, a generikus (azaz lejárt szabadalmú, olcsóbban utángyártható) gyógyszerek pedig késve jutnak a piacra.


Neelie Kroes versenyügyi biztos szerdán ismertette Brüsszelben a másfél éves vizsgálatról készült jelentést. Úgy vélte, a visszásságok egyik oka a vállalatok magatartása, de más tényezők, például a szabályozórendszer hiányosságai is hozzájárulhatnak a problémákhoz.


Brüsszel elsősorban az innovatív és a generikus gyógyszergyártók közötti megállapodások rendszeres ellenőrzésére készül, az első trösztellenes vizsgálatok már folyamatban is vannak. A testület 17 EU-tagállamban tanulmányozta azokat a hatóanyagokat, amelyek 2000 és 2007 között vesztették el kizárólagosságukat.

Megállapította, hogy a szabadalmak lejárta után a betegeknek átlagosan több mint hét hónapig kellett várniuk az olcsóbb, generikus gyógyszerek megjelenésére. Ez 20 százalékos többletkiadást jelentett a pácienseknek, emelte ki Kroes.
A vizsgált tagországokban a lakosság 3 milliárd euróval többet takaríthatott volna meg, ha a vizsgálatba bevont hatóanyagok generikus változatai időben piacra kerülnek. A 2000-2007 időszakban 14 milliárd euró megtakarítást hozott a fogyasztóknak a generikus termékek megjelenése a vizsgált csoportban.

A generikus gyógyszerek, két évvel piacra kerülésük után, átlagosan 40 százalékkal olcsóbbak, mint az innovatív termék volt korábban. A jelentés arra kéri a tagállamokat, hogy hozzanak olyan jogszabályokat, amelyek megkönnyítik a generikus gyógyszerek térnyerését.

A bizottsági dokumentum szerint az érdekelt felek körében széles körű egyetértés tapasztalható abban, hogy közösségi szabadalomra van szükség, és létre kell hozni a szabadalmi peres eljárások egységes és szakosodott európai rendszerét.
Kroes hangoztatta, hogy erősebb versenyre és kevesebb bürokráciára van szükség a gyógyszeriparban.

"Túl fontos ez az ágazat az európai polgárok egészsége és az európai államok pénzügyei számára ahhoz, hogy a legjobbnál kevesebbel beérjük... A generikus gyógyszerek forgalomba kerülésében minden hét, minden hónap késedelem a betegek és az adófizetők pénztárcáját terheli", írta a holland biztos a jelentés kommentárjában.


A vizsgálat megállapította, hogy az innovatív gyógyszergyárak számos eszközt alkalmaznak avégett, hogy, amíg csak lehet, meghosszabbítsák gyógyszereik olcsóbb versenytárs nélküli kereskedelmét.  A korábban ismertetett praktikák közé tartozik, hogy a cégek ugyanarra a hatóanyagra vonatkozó többszörös szabadalmi kérelemmel meghosszabbítják egyes gyógyszereik kizárólagos gyártási jogát, ezzel akadályozva a lejárt szabadalmú szereket előállító vállalatok tevékenységét. Brüsszel szerint szintén a verseny zavarására alkalmazott gyakorlat a pereskedés a generikus áruk gyártóival.

A bizottság nem nevezett meg vállalatokat, amelyek ellen vizsgálatra készül, de tavaly számos nagy cégnél végzett már váratlan ellenőrzéseket.