• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy újabb ''fogtündér'': a narancs

Egészségmagazin Forrás: MTI

A narancslé egészséges... Nos, ez nem egészen egyértelmű - attól függ, hogy milyen orvost kérdezünk.

Az általános orvosok dicsőítik a nedűben rejlő vitaminokat és egyéb értékes növényi összetevőket. A fogorvosok azonban ennek ellenére eltanácsolnak a fogyasztásától.

Nem újdonság, hogy a fogzománcnak árt a sav. Eddig azonban úgy hírlett, a nyál megakadályozza, hogy a fognak bántódása essék. Amerikai kutatók most ennek az ellenkezőjéről számolnak be. Eredményeik bizonyítják, hogy a narancslében található savak sokkal inkább kikezdik a fogzománcot, mint a vitatott peroxidok, amelyeket egyes fehérítő fogkrémek tartalmaznak.

A fogzománc a legkeményebb anyag, amelyet az emberi szervezet elő tud állítani. A kutatók néhány zománcszilánkot tettek próbára a laboratóriumban. Egy részüket hatszázalékos hidrogén-peroxid-oldatba mártották, a többit narancslébe. Húsz perc elteltével a töredékeket nyálba tették, majd ismét narancslébe, illetve savba, és ezt a folyamatot többször megismételték.

A kísérlet végén megvizsgálták a fogzománc keménységét, és mikroszkóp alatt is szemrevételezték a szilánkokat. A narancslé a fogzománc keménységét nyolcvannégy százalékkal csökkentette, és felületét is felmarta. A peroxidba mártott minták ezzel szemben nem szenvedtek el nagyobb kárt, mint a kontrollszilánkok, amelyek enyhe sóoldatban tengődtek.

A fogorvosok a Journal of Dentistry című szaklapban összefoglaltak néhány javaslatot a gyümölcsléfogyasztók számára. Először is a lét gyorsan le kell nyelni, hogy ne érintkezzen a szükségesnél tovább a fogakkal. Ezen kívül ajánlott napi kétszer fluoridtartalmú fogkrémmel fogat mosni, de semmi esetre sem rögtön az ivás után, hanem kellő várakozási idő elteltével - de leginkább előtte.
"Nem tudjuk, hogyan lehetne megakadályozni a zománcréteg pusztulását" - írta Yan-Fang Ren, a rochesteri Eastman Institute for Oral Health kutatója a cikk összefoglalójában, amelyet a Die Welt című német lap internetes kiadása közölt.

Mindenesetre aki naponta szeretne narancslevet inni, az jól teszi, ha lehetőleg minél kevesebbszer teszi ki fogait a savtámadásnak, és rendszeresen megmossa azokat.