Gyulladást okozhat a biotechnológiai úton előállított szerekben lévő cukor.
Erős immunválaszt provokálhat egy cukor, amely emberekben nem található meg, de emlősökben jelen van, és alkotórésze egyes biotechnológiai úton előállított gyógyszereknek - állapították meg amerikai kutatók. A Kaliforniai Egyetem (San Diego) kutatói által a Nature Biotechnology című szakfolyóiratban vasárnap közzétett tanulmány szerint a szialinsav (Neu5Gc) tovább ronthatja a páciensek egy részének állapotát azáltal, hogy növeli a krónikus gyulladás kockázatát.
Bár korábban feltételezték, hogy az egészséges emberi immunrendszer nem reagál a szerekben kis mennyiségben jelen lévő nem-emberi cukorra, a szialinsavra, vizsgálataik alapján most már tudják, hogy ez nem így van - mondta el Ajit Varki kutatásvezető az EurekAlert tudományos portálnak (http://www.eurekalert.org).
Mindennapi étrendünkkel mindannyian veszünk magunkhoz a szialinsavak Neu5Gc változatából, amely megtalálható az állati eredetű élelmiszerek egy részében, például a vörös húsokban. Az emberi testben antitestek termelődnek a Neu5Gc-vel szemben, de ez az immunválasz egyénenként változó.
A szialinsavakra bizonyos mennyiségben szüksége van például az agynak és a vesének is, egyúttal számos kórokozó hozzájuk kötődve képes magát leplezve bejutni a szervezetbe és megfertőzni azt. A szialinsavak közül a Neu5Ac jelen van az emberben, a Neu5Gc azonban nem, és mint a mostani tanulmányból kiderült, ez az egyetlen oxigénatomot érintő különbség is elegendő ahhoz, hogy egyes emberek szerveztében felerősítse a gyulladásos folyamatokat.
A kutatók szerint a biotechnológiai eljárással készülő gyógyszereknél kiküszöbölhetik majd a kockázatot jelentő alkotórészt, ha módosítják a gyártási folyamatot.