• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Biogyógyszer: ott hat, ahol szükséges

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

A személyre szabott gyógyszerek hatékony fejlesztését és előállítását segíti a GE.

A személyre szabott gyógyszerek új típusa hatékonynak ígérkezik a rák és az immunbetegségek kezelésében, ám előállításuk nem egyszerű. Az összetettfehérje-láncokból készülő új gyógyszertípusok, az ún. biológiai gyógyszerek, vagy más néven biogyógyszerek egyre keresettebbek a különféle megbetegedések kezelése során. 2013-ban a tíz legkeresettebb gyógyszer közül hét már biogyógyszer volt.
Nem véletlen, hogy a GE Healthcare Life Sciences üzletága 2014-ben egymilliárd dollárért megvásárolta a Thermo Fisher Scientific három leányvállalatát, ezzel fokozta iparági jelenlétét és bővítette portfólióját. A 2013-ban négymilliárd dollár árbevételt generáló üzletág, többek közt, máris olyan szupernagy felbontású mikroszkópokat gyárt, amelyekkel megfigyelhető, miként ugrál a HIV vírus a sejtek között, illetve olyan eszközöket is, amelyek segítségével a tudósok a hulladék DNS-ben található gének után kutathatnak.

A biogyógyszerek előállítása azonban korántsem egyszerű feladat. A biotechnológiai vállalatok módszere az, hogy DNS-darabokat juttatnak be gazdasejtekbe, majd ezeket az élő sejteket speciális berendezésekben, ún. bioreaktorokban szaporítják.

„A kémiai és szerkezeti komplexitás miatt a gyártás nagyon sok munkát igényel" – mondja Nigel Darby, a GE Healthcare Life Sciences üzletágának biotechnológiai és technológiai igazgatója. „A fehérje a kiválasztódást követően több száz, vagy akár több ezer másik fehérje társaságában úszkál. A második kihívás, hogy beazonosítsd ezt a rendkívül komplex molekulát, majd egyetlen, jól megkülönböztethető jellemzőkkel bíró tiszta termékké, azaz biztonságos gyógyszerré alakítsd."

A GE egysége állítja elő azokat a technológiákat, amelyekkel a megfelelő szálakat húzzák ki a fehérjelevesből – ez jelenti a biogyógyszer-előállítás „downstream" szegmensét.

Darby szerint a biogyógyszerek „rendkívül fontos molekulatípust" képviselnek, amelyeket folyamatosan tökéletesítenek annak érdekében, hogy pontosan a kívánt helyen fejtsék ki hatásukat a szervezetben.

A rák gyógyításának egyik új módja az immunrendszer válaszát utánzó antitest-terápia, amelynél a kezelés a rák gyenge pontjait pontosan célba vevő molekulákkal történik. „A molekuláris gyógyászat egyre tökéletesebb megoldásokkal áll elő mind a célba találás módja, mint a célba találáshoz alkalmazott molekulafajták tekintetében" – mondja Darby.

Nemcsak a kis- és közepes méretű vállalatok, hanem a legnagyobb gyógyszergyártók mindegyike (pl. a Pfizer, az Amgen, a GFK és a Merck) is aktív ezen a területen. A legkeresettebb gyógyszerek között nagyon sok a biogyógyszer, például az Abbvie által gyártott, a reumás ízületi gyulladás kezelésére alkalmazott Humira, valamint a Roche mellrák kezelésére alkalmazott készítménye, a Herceptin is ilyen.

Nem szabad azonban úgy tekintenünk a biogyógyszerekre, hogy azok kizárólag az amerikai és az európai piacokra korlátozódó gyógyszerek, hangsúlyozza Darby. „Jelen pillanatban többek között India, Korea és Kína jelenti a legnagyobb növekedési forrást a gyógyszerek és a vakcinák gyártása és használata tekintetében egyaránt" – mondja Darby, s hozzáteszi: „A nagy növekedési potenciállal rendelkező piacokon élénk a kereslet az ilyen típusú termékek iránt. Ez egybevág a legjobb növekedési lehetőségekkel."

Legolvasottabb cikkeink