• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hálózat terápia – ha a kórházat gyógyítják

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Az utóbbi évek egyik legnagyobb, 12 milliárd forintos egészségügyi fejlesztése Gyulán zajlik.

A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház ugyanis összesen mintegy 12 milliárd forintos beruházással újul meg idén nyárra. A fejlesztés részeként az intézmény korszerű információs rendszert és digitális orvostechnikai felszerelést is kap. Korszakváltás zajlik a Viharsarokban - olvasható a hvg.hu portálon.

Békés megye keleti régiójára ráfért a gyógyítási kapacitások felfrissítése és fejlesztése, amelyben mind a gyulai Pándy Kálmán Kórház, mind a békéscsabai Dr. Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet érintett. A fejlesztések két TIOP EU finanszírozású projektben valósulnak meg. Az első a gyulai kórház új sebészeti tömbjének létesítéséről szól, a másik a két gyógyító hely integrációjáról.

A régióban a nyártól valóban megkezdődhet a 21. századi színvonalú gyógyítás korszaka, amelyet leginkább a fejlett technológia széleskörű alkalmazása különböztet meg a korábbitól. Az orvosok számára például lehetővé válik az online konzultáció. Nem csak a korszerű diagnosztikai eljárások bevezetése hoz változást a gyógyításban, hanem az is, hogy az eredmények, a leletek pillanatok alatt elérhetők minden orvos számára, akik ezért gyorsan és releváns módon kapcsolódhatnak be a gyógyításba.

Méghozzá nem csak helyben, hanem akár egy másik intézményből vagy városból is, ha a technikai feltételek erre ott is adottak. Az adatáramlás azonban már az alapinformációk összegyűjtésével megkezdődik, hiszen a betegekre helyezett érzékelők az adatokat egy központi adatbázisba töltik, s így azok a legkülönfélébb szempontok szerint válnak elemezhetővé, hogy minél árnyaltabb diagnózis születhessen. A távdiagnosztika a Viharsarokban a jövőből így hónapokon belül átkerült a jelen világába.

Habár a fejlesztés mindkét kórház esetében elsősorban az orvostechnológiai amortizáció pótlását és a minimális gyógyítási feltételek szavatolását célozza, kezdettől arra törekedtek, hogy a korszerű technológia segítségével kiaknázzák a két intézmény és az országos intézményhálózat közötti szinergiát. A beruházás részeként Gyulán többek között egy új hatszintes sebészeti tömb létesül (amelyet a 2002-ben átadott diagnosztikai épülethez szintenként, folyosóval kapcsolnak hozzá), de emellett a két kórház elkölthet kis híján 2 milliárd forintot eszközbeszerzésre is.

A teljes cikk a hvg.hu portálon olvasható.

Legolvasottabb cikkeink