• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bioszimiláris gyógyszerkészítmények az egészség szolgálatában

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

A Richter Gedeon Nyrt. partnereivel összefogva kutatási programot indít a daganatos és immunbetegségek ellen.

A daganatos és immunrendszert érintő betegségek világszerte és hazánkban is a népesség nagy százalékát érintik, jelentős károkat okozva ezzel mind a társadalom, mind a családok és egyének szintjén. A Richter Gedeon Nyrt. partnereivel összefogva kutatási programot indít annak érdekében, hogy a fenti kórképekre kifejlesztett, biztonságos és hatékony gyógyszerkészítmények előállítása révén mind többen kapjanak esélyt a gyógyulásra - tudatta közleményben a cég.

Mint ismeretes, a daganatos megbetegedések csakúgy, mint az immunológiai kórképek nemzetközi összehasonlításban a magyar népesség különösen nagy százalékát érintik. A betegségek gyógyítása mind a betegekre, mind az egészségügyi finanszírozó rendszerre roppant súlyt helyez. A Richter Gedeon Nyrt. ezért – a fenti negatív tendenciák megállításának szándékával – konzorciumot szervezett az onkológiai és immunológiai betegségek gyógyítását célzó, biztonságos és hatékony, ám megfizethetőbb árú készítmények kifejlesztésére.

A kutatási együttműködésben a gyógyszergyár mellett a hazai akadémiai gyógyszerkutatás meghatározó szereplői vesznek részt. A kutatásokhoz csatlakozott az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia.

A kutatásokkal szembeni társadalmi igényt messzemenőkig igazolja, hogy a bioszimiláris készítmények ára az originális gyógyszerekhez képest alacsonyabb, így bővül a gyógyításba bevonható betegek száma és javul az ellátás hatékonysága. A kifejlesztett új gyógyszerkészítmények a lakosság életminőségének számottevő javulását eredményezhetik - a korábbi készítményekhez képest alacsonyabb költséggel.

A bioszimiláris gyógyszerek térhódítása világszinten is jelentős, a fejlett egészségpiacokon (Európai Unió, Amerikai Egyesült Államok, Japán) forgalmuk már 2011-ben meghaladta az 500 millió dollárt, valamint a piac éves szinten 30% körüli bővülést produkál. A Richter Gedeon és kutató partnerei idejében felismerve a kedvező piaci tendenciákat, a hazai gyógyszeripar nemzetközi elismertségét is latba vetve kívánnak belépni a bioszimiláris készítmények piacára. A kutatási és termékfejlesztési program sikeressége hozzájárulhat ahhoz, hogy a magyar nemzetgazdaság exportképessége tovább javulhasson, illetve a hazai gyógyszerkutatási és gyártási szakma nemzetközi elfogadottsága tovább erősödjön.

A kutatások révén a foglalkoztatás a magasabb szellemi hozzáadott értéket képviselő álláshelyek felé mozdul el, első sorban a kutatói és technológiai fejlesztő foglalkoztatási ágakban, így hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar kutatók itthon is kibontakoztathassák tehetségüket. A program teljes egészében az egészségipar köré szerveződik, a létrehozott eredmények hasznosulása az alkalmazott terápiákon keresztül az egészségügyi ellátó rendszerben érvényesül, így a kutatások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az egészségipar egy szegmense számottevően megújulhasson. A kooperáció hozzájárul ahhoz, hogy a konzorciumi partnerek bővítsék tudományos ismereteiket a kutatási tématerületeken, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az innovációs tevékenységek mérőfokának számító szabadalmakat szerezzenek, valamint tudományos közlemények alapjául szolgáló új koncepciót hozzanak létre.

A kutatási program lehetővé teheti, hogy a konzorciumot alkotó felek a nemzetközi kutatási irányokkal harmonizáló kutatási eredményeket hozzanak létre, melynek révén sikerrel kapcsolódhatnak be későbbi Horizon 2020 (az Európai Unió kutatás-fejlesztési keretprogramja) projektekbe. A kooperációs kutatások összköltsége megközelíti a 6 milliárd forintot, melynek mintegy kétharmadát a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap által nyújtott támogatás teszi ki - áll a közleményben.