• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Búcsú a kísérleti egerektől?

Gyógyszerpiac Forrás: Pharma Marketletter

Brüsszel arra számít, hogy a hitelesített módszerek gyorsan elterjednek a kísérletező szakmai közösségekben.

Jelentős lendületet kaptak az állatkísérletek alternatíváinak előmozdítására irányuló, világszerte megfigyelhető törekvések, miután ezzel kapcsolatos együttműködési szerződést írtak alá különböző, a tesztmódszerek hitelesítésével megbízott testületek – köztük az Európai Bizottság Közös Kutatási Központja (European Commission, Joint Research Center).


A jegyzőkönyvet, - amelynek aláírása szerencsés esetben hozzájárul majd, hogy világszerte hozzáférhetőbbé váljanak az állatkísérletes tesztek tudományosan igazolt alternatívái, - az említett EU-intézményen kívül ellenjegyezte az ennek részét képező Alternatív Módszereket Hitelesítő Európai Központ, továbbá amerikai és japán megfelelője, az ICCVAM és a JACVAM, valamint Kanada Környezetegészségügy-tudományi és Kutatási Irodája.


Az Unió szlovén tudományos és kutatási biztosa, Janez Potocnik ekképpen hangsúlyozta a nemzetközi együttműködés kedvező hatásait: „ennek az egyezménynek a két fő célja, hogy egyfelől – az állatok érdekében és erkölcsi okokból – visszaszorítsa az állatkísérleteket, másfelől biztosítsa a fogyasztók biztonságát. Számítok arra, hogy az európai, amerikai, japán és kanadai tudósok együttműködése gyorsabban teremt tudományosan meggyőző alternatív tesztmódszereket."


A protokoll megveti egy szélesebb nemzetközi együttműködés és koordináció alapjait az in vitro toxicitás-vizsgálati metódusok tudományos hitelesítésével és értékelésével kapcsolatban. Az aláírók közti szorosabb együttműködés biztosítja majd, hogy a tudományos tekintetben megalapozott, és az egészségügyi kockázatok pontos azonosítására alkalmas alternatív eljárások követőkre találjanak. Ez viszont, az Unió egy hivatalos állásfoglalása szerint, megkönnyíti majd olyan kísérleti módszerek alkalmazását, amelyeket széles körben elfogadnak a regulációs szervezetek az Európai Unióban, az Egyesült Államokban, Japánban, Kanadában, illetve olyan nemzetközi szervezetek tagországaiban, amilyen például az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet).


Brüsszel arra számít, hogy a jegyzőkönyv nyomán a tudományos szempontból hitelesített módszerek meggyőzőbbek lesznek, és gyorsabban elterjednek a kísérletező szakmai közösségekben.


Az Unió úgy véli, az aláírók közti, a dokumentum által megerősített együttműködés szabályozott keretek közé helyezi majd a kooperációs stratégiákat, amelyeket a rendszerértékelés, a hitelesítési vizsgálatok, a párhuzamos értékelés és a regulációs szervezetek ajánlási tevékenysége során illetve keretében már most is alkalmaznak. A különböző organizációk ugyancsak együttműködnek majd egységesített ajánlások kidolgozásában regulációs ügyekkel, illetve a szimultán értékelést továbbfejlesztését célzó mechanizmusok fejlesztésével kapcsolatban.

Legolvasottabb cikkeink