• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Celebekkel küzd a hamisítások ellen az Interpol

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Az Interpol afrikai celebekkel kampányol a hamis gyógyszerek vásárlása ellen.

A nemzetközi rendőri szervezet népszerű művészek, Yvonne Chaka Chaka és Youssu N"Dour bevonásával indít globális kampányt a hamis gyógyszerek ellen. A dél-afrikai, illetve szenegáli előadó szerepel a „Proud to Be" (Büszke vagyok rá) című számban, amellyel az Interpol szeretné a közérdeklődést a hamis gyógyszerek veszélyeire irányítani – az egészségügyi kockázatok mellett az érintett országokban tapasztalható gazdasági károkra is.

A szervezet magas rangú munkatársai szerint a két afrikai sztárra nem véletlenül esett a választásuk: a hamis orvosságok Afrikában okozzák a legsúlyosabb következményeket. A két előadó számára nem ismeretlen terep a jótékonysági szerepkör, hiszen egy ideje az UNICEF jószolgálati nagyköveteiként is tevékenykednek, a malária elleni küzdelemhez adva arcukat - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

A dal bemutatóján beszélve Amason Kingi, kenyai ipari miniszter Nairobiban kijelentette, hogy a hamis gyógyszerek komoly veszélyt jelentenek a közegészségre. Emlékeztetett rá, hogy Kenya küzd az országba áramló hatalmas mennyiségű gyógyszer-hamisítvánnyal szemben. Azt is megemlítette ugyanakkor, hogy az eredeti orvosságok sokszor igen magas ára csábít vagy kényszerít sokakat a hamisítványok megvásárlására.

Megerősítette, hogy a kenyai kormány tisztában van a gyógyszerhamisítás okozta problémákkal, és folytatják küzdelmüket a jelenség visszaszorításáért. Ennek részeként bejelentési kötelezettséget írtak elő a határátkelőhelyeken minden gyógyszerbehozatal esetén, és megerősítették az egészségügyi nyomozó szakemberek sorait.

Aline Plancon, az Interpol egészségüggyel és gyógyszerekkel foglakozó részlegének vezetője azt húzta alá, hogy a hamisítványok elterjedése az egész egészségügyi ellátórendszert alááshatja, és az országok költségvetését is súlyosan megkárosítja. Még erősebb globális összefogást és további tudományos kutatásokat kért a világ országaitól a probléma felszámolása érdekében – adta hírül az Africa Science News.