• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

COPD: Gyógyszerként működő vakcinával kísérleteznek

Gyógyszerpiac Forrás: MedicineNet.com

A kutatás nem hibátlan, de azt sugallja, hogy ez az új, orális vakcina csökkentheti a súlyos COPD rohamok számát.

A MedicineNet.com a HealthDay című napilap nyomán arról számol be, hogy újabb kutatások szerint egy krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) elleni kísérleti szer (történetesen egy vakcina) képes mérsékelni a betegség fellángolásait, azok súlyosságát, időtartamát és gyakoriságát,  – éppen azoknál, akik ennek súlyosabb formáitól szenvednek.

„A kutatás nem hibátlan, de azt sugallja, hogy ez az új, orális vakcina csökkentheti a súlyos COPD rohamok számát" – közölte a HealthDay-vel Dr. Norman H. Edelman, az Amerikai Tüdőgyógyász Társaság nagy tekintélyű orvos-vezetője. „Rendkívül fontos felfedezésről van szó, és nagyon-nagyon fontos eszköz lehet a súlyos COPD kezelésében" – tette hozzá.

Dr. Len Horovitz, a New York City-i Lenox Hill kórház tüdőspecialistája hasonló értelemben nyilatkozik: „Szerény, de egyértelműen kedvező eredményekről van szó, és úgy tűnik, toxikus hatással nem kell számolnunk".


A COPD-t (a HealthDay szerint) általában dohányzás okozza, és az Egyesült Államokban a negyedik vezető halálok, Dr. Edelman szerint „súlyos, nagyon súlyos probléma".


A magyar Tüdőgyógyászati Szakmai Kollégium 2004-es ajánlása mintegy ötvennégyezer nyilvántartott, és becslések szerit 8-10-szer ennyi, azaz 4-500 ezer kezeletlen beteget említ. Ugyanitt szerepel egy utalás egy 1998-as vizsgálatra, amely az influenzaoltás előnyös hatását említi – eszerint a beoltott betegeknél felére csökken a fellángolások száma, másrést hatásos védelmet élveznek e fellángolásokz szövődményeivel szemben.


A jelenleg hozzáférhető kezelésekről az influenza és tüdőgyulladás elleni, fertőzés-megelőző oltásokról, az oxigénpótlásról és gyógyszerezésről Edelman elismeri, hogy javítják az életminőséget, nem biztos azonban abban, hogy ezek bármelyike csakugyan meghosszabbítja az életet.


Horovitz szerint valószínűsíthető, hogy a COPD fellángolásait (honi szóhasználatban exacerbációit) a légutakban lévő „rossz" baktériumok – vagy egy „rossz" baktérium-mennyiség – okozzák. „Ez [az új tanulmány] abból az elméletből indul ki, hogy COPD-ben a baktériumok megtelepedése következtében mások a gyulladásos reakciók" – teszi hozzá.


Az új vizsgálat során vizsgált vakcina, a HI-1640V inaktivált Haemophilus influenzae-ből, a gyerekek agyhártyagyulladásának kórokozójából készül, s a tanulmány ausztrál szerzői remélik, hogy a betegek légútjaiban a baktérium-kolonizáció kedvező változásait indítja el.


A Chest című folyóirat áprilisi számában publikált eredmények egy igen szűk körű, 38 személyen végzett teszt során születtek, és a páciensek találomra kaptak vagy újfajta HI-164OV orális vakcinát, vagy placebót (a lehetséges legjobb terápia mellett.) A vakcina specifikus T-nyiroksejt-reakciókat vált ki a hörgőkben, fokozza e sejtek aktivitását és mérsékli a gyulladást.


A bátorító eredmények a következőképpen festenek: Bár a mérsékelt exacerbációk száma mindössze 16 százalékkal csökkent, az összes fellángolások száma 63 százalékkal esett vissza, ami az enyhe COPD-betegeknek nem jó hír, ám ők nem is szenvednek annyira. Az exacerbációk hossza átlagosan 37 százalékal csökkent, a vényköteles antibiotikum-fogyasztás 56 százalékkal. A hospitalizációk száma tizedére mérséklődött.


(A vizsgálatot végző kutatók közöl többen is jelezték, kapcsolatban állnak a Hunter Immunology Ltd.-vel, a HI-164OV ausztrál gyártójával.)