• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Döntött az osztalékról a Richter közgyűlése

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

Nemzetközi regionális társaságként határozzák meg a Richter Gedeon Nyrt.-t.

Részvényenként 860 forint osztalék kifizetéséről döntöttek a Richter Gedeon Nyrt. részvényesei a 2010. évet lezáró, szerdán Budapesten megtartott éves rendes közgyűlésen.

A részvényesek 57,04 százalékának részvételével tartott közgyűlésen egyhangúan határoztak arról, hogy a magyar számvitel szerinti 64,04 milliárd forint adózott nyereségből az osztalékalap 16,01 milliárd forint, a fennmaradó 48,03 milliárd forintot az eredménytartalékba helyezik. Az előző év, 2009. után 770 forint osztalékot fizetett a Richter. A 2009. évi osztalékalap 14,328 milliárd forint volt, az adózott nyereségből fennmaradt 42,996 milliárd forint szintén az eredménytartalékot gyarapította. Az osztalék kifizetését 2011. június 15-én kezdik meg.

Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója a beszámoló szóbeli kiegészítésben érintette a gyógyszer ártámogatással kapcsolatos tervezett szabályváltoztatásokat, de csak annyit mondott, hogy az idén növekvő terhekkel számolnak.

Megemlítette, hogy a Richter 2003 és 2010 között 9,4 milliárd forint "különadót" fizetett meg, ami nagyságrendileg azonos az új kémiai kutatólaboratórium beruházásának költségével. A vezérigazgató szólt arról az aránytalanságról is, ami hátrányos a Richter számára.

Példaként egy meg nem nevezett, piacvezető magyarországi innovatív gyógyszerforgalmazót említett, amely 35 milliárd forint belföldi forgalom mellett mindössze 0,6 százaléknyi adót fizet, a Richter pedig 30,5 milliárd forint belföldi forgalom után 24,6 milliárd forintot. Ugyanakkor a gyógyszerár-támogatásból a meg nem nevezett innovatív gyógyszerforgalmazó 26,9 milliárd forinttal, míg a Richter 16,6 milliárd forinttal részesül.

A közgyűlésen a magyar számviteli szabályok szerinti nem konszolidált 2010. évi mérleget 560,004 milliárd forint főösszeggel fogadták el. A nemzetközi számvitel (IFRS) szerinti konszolidált mérlegfőösszeg 598,82 milliárd forint, a mérleg szerinti nyereség pedig 64,64 milliárd forint volt.

Módosították az alapszabályt is, részben a jogszabályi változásoknak megfelelően. Az egyetlen, nem ezzel összefüggő változtatás az, hogy az alapszabály bevezetőjében nemzetközi regionális társaságként határozzák meg a Richter Gedeon Nyrt.-t.

A részvényesek ezen a közgyűlésen is egy évre, a 2012. évi rendes közgyűlés időpontjáig felhatalmazták az igazgatóságot saját részvény vásárlására a mindenkori jegyzett tőke 10 százalékáig, ami jelenleg 1.863.748 darab névre szóló törzsrészvényt jelent. A tőzsdén vagy tőzsdén kívüli forgalomban a vételár a tőzsdei árnál maximum 10 százalékkal lehet magasabb. A saját részvények vásárlását az igazgatóság azzal indokolta, hogy ezzel segítse a Richter stratégiai céljainak megvalósítását különösen felvásárlási ügyletekben, amelyben esetleg saját részvénnyel fizetnének. Az indoklásban szerepelt az is, hogy a saját részvényeket a munkavállalókat és a vezetőket ösztönözzék.

A közgyűlésen bejelentették, hogy Somkuti István lemondott igazgatósági tagságáról. Az új tag három éves időtartamra Horváth Gergely, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója lett. A Richter 25 százaléknyi részvénye állami tulajdonban van, a tulajdonosi jogokat az MNV gyakorolja.

Az igazgatóság néhány tagjának mandátuma lejárt. Az igazgatóságba újraválasztották William de Gelseyt, Bogsch Eriket, Kovács Lászlót, Mészáros Tamást, Perjés Gábort és Vizi E. Szilvesztert a 2014. évi rendes közgyűlésig szóló időtartamra.

Némiképp szokatlan módon, az egyik részvényes, a Pioneer Befektetési Alapkezelő Zrt. a 2010. évi teljesítmény alapján egyhavi jutalmat indítványozott a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági elnökének és tagjainak, amit a részvényesek megszavaztak.