• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egis: kutatás-fejlesztésre 4,6 milliárdos beruházás

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

Nagy potenciálú hatóanyagok előállítására is képes lesz a 100 éves gyógyszergyár.

Folyamatos megújulás és fejlődés jellemezte a vállalat első száz évét, de elkötelezettsége hazai bázisa és a magyar egészségügy mellett változatlan maradt. Az orvosok és a betegek tradicionális partnereként az Egis az egészség, az élet és a minőség védelmét szolgálja.

Az alapításának 100. évfordulóját idén ünneplő Egis Gyógyszergyár Nyrt. a hamarosan átadandó világszínvonalú infrastruktúrabővítő beruházással a legkorszerűbb, már kis mennyiségben is jelentős biológiai hatást kiváltó, úgynevezett nagy potenciálú hatóanyagok előállítására is képes lesz. Ezzel a gyógyszergyár versenyképessége javul, és újabb gyógyszerpiaci szegmensekbe kerülhet be. A beruházás egyebek mellett speciális fejlesztési és gyártási környezetet igénylő, úgynevezett HPAPI (High Potency Active Pharmaceutical Ingredients = nagypotenciálú hatóanyag) hatóanyagok fejlesztését teszi lehetővé - hangzott el a keddi, projektbemutató tájékoztatón.

Az Egis a mostani K+F+I infrastruktúrát budapesti székhelyén, korábban más célokra használt épületek átalakításával és modernizálásával, valamint egy új épületszárny kialakításával hozza létre.

Az új hatóanyag-technológiai kutató- és fejlesztő központban a legkorszerűbb műszerekkel, eszközökkel ellátott műveleti, technológiai, analitikai fejlesztő és reakcióbiztonsági vizsgálatok elvégzésére alkalmas egységek kapnak helyet. A beruházás 10 új kutatónak teremt munkahelyet az Egisben, ahol több mint félezer a kutatásban foglalkoztatottak száma.

A hatóanyag-technológiai kutatás és kísérleti fejlesztés erősítése című projekt 2010 decemberében indult és 2013 októberében befejeződik be. Jelenleg az építési munkálatok utolsó fázisa zajlik, az ezt követő belső technológiai kivitelezés további néhány hónapot vesz igénybe. A beruházás összköltsége 4 597 677 710 forint, megvalósításához az Európai Unió és a magyar állam 1 149 419 427 forint támogatást nyújt.

A cég elkötelezettségét mi sem jellemzi jobban, minthogy szinte teljes nyereségét, a profit legalább 90 százalékát a hazai kutatás-fejlesztésbe, termelési és egyéb beruházásokba visszaforgatja. A 29. legnagyobb magyarországi munkáltató, hazánkban és külföldi kereskedelmi irodáiban csaknem 4000-en dolgoznak. Évente több mint 60 milliárd forinttal járul hozzá az ország gazdasági teljesítményéhez, ami az adók, a beruházások, a kutatás-fejlesztési ráfordítások és a nettó bérek értékét tartalmazza.

Az Egis hagyományosan az első helyen áll – értékben és az értékesített dobozok számát tekintve egyaránt – a szív- és érrendszeri gyógyszerek piacán, míg a központi idegrendszeri termékcsoportban töretlenül a második az értékesített dobozszám alapján. A teljes magyar gyógyszerpiacot tekintve az előkelő harmadik helyet foglalja el a forgalmazott dobozszám alapján, míg a vényköteles termékek piacának negyedik legnagyobb gyógyszergyártója. Az Egis-csoport folyamatosan bővülő portfóliója a különböző hatáserősségeket és eltérő csomagolásokat is beleértve jelenleg 531 termékből áll. Jelentős hányadát a központi idegrendszerre, a szív- és érrendszerre, valamint a légző rendszerre ható készítmények adják.

Az Egis a közép-kelet-európai régió összes iparágának vállalata közül az egyik legnagyobb összeget, évente több mint 12 milliárd forintot, árbevételének 9 százalékát költi kutatásra és fejlesztésre. Gyógyszerfejlesztési sikereit az elmúlt két évtizedben hat alkalommal ismerték el innovációs díjjal, 2012-ben pedig átvehette az Innovációs Nagydíjat.

Az egyre nehezedő hazai körülmények ellenére is töretlenül bővíti innovációs kapacitásait. 2012 második felében közel egy időben adta át három új, együttesen 7,6 milliárd forint értékű kutatási létesítményét: az új Gyógyszertechnológiai Fejlesztő- és Kísérleti Üzemet, a budapesti Analitikai Fejlesztő Laborépületét és a körmendi Analitikai Fejlesztő Laboratóriumát. A vállalat célja, hogy gyógyszerfejlesztő központjaiból egyre több, korszerű terápiát kínáló gyógyszer kerüljön ki, hogy a betegek gyógyulásához és életminőségének javításához a jövőben is eredményesen járulhasson hozzá.

Legolvasottabb cikkeink