• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy platformon a gyógyszeripari fejlesztésért

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

A projektnek az volt a célja, hogy a platform tagjai megtalálják az innováció legfőbb akadályait.

Az utóbbi időszakban Európa a K+F terén elvesztette korábbi vezető pozícióját az USA-val és Japánnal szemben, ezért kézenfekvő volt az EU elhatározása, mely szerint tenni kell ez ellen, ún. Technológiai Platformok létrehozásával és működtetésével.


Az EU Innovative Medicines Initiative (IMI) szervezete 6 év alatt 2 Mrd Euro összeggel kívánja elérni, hogy az egyes nemzeti gyógyszeriparok felgyorsítsák és hatékonyabbá, versenyképesebbé tegyék gyógyszer K+F-jüket. Az összeg felét az EU, másik felét - természetben - a tagországok gyógyszeripara biztosítja.


Az NKTH 2007. őszén írta ki Nemzeti Technológiai Platformok létrehozására vonatkozó pályázatát. A MAGYOSZ az Innovatív Gyógyszerek Kutatására Irányuló Nemzeti Technológiai Platform létrehozása Magyarországon című pályázati projektjével a nyertesek közé került. A munka elvégzésének határideje 2009. november 30 - számoltak be ma a szövetség tájékoztatóján.


Mint elhangzott, a projektnek az volt a célja, hogy a platform tagjai megtalálják az innováció legfőbb akadályait, kialakítsák a gyógyszerfejlesztési folyamatban résztvevő iparágak és érdekelt felek együttműködését annak érdekében, hogy optimális környezet álljon rendelkezésre a gyógyszer K+F számára Magyarországon, és hogy meglegyen a kapcsolódás az EU  IMI-kezdeményezésével.

A projekt magában foglalja az összes érdekeltfelet, vagyis az ipart, az érintett hatóságokat, az oktatási és klinikai központokat, valamint a betegképviseleti szervezeteket. A már csatlakozott innovációs központokon túl nyitott további, csatlakozni
kívánó partnerek előtt.


A projekt során a gyógyszerfejlesztés szűk keresztmetszeteinek meghatározása érdekében a következő témakörökben valósult meg a szakmai együttműködés, munkaértekezletek formájában: a gyógyszer biztonságossága, hatásossága, tudásmenedzsment, oktatás és képzés, engedélyeztetés és szabályozás, orvosi nanotechnológia.


A munkaértekezletek fő mondanivalóit tanulmányban foglalták össze, majd végső dokumentumként elkészítették a Megvalósítási Tervet, amely a platform működésének, szabályzatának alapját képezi.


A projekt szakmai vezetője: Prof. dr. Vas Ádám, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási főtanácsadója, a MAGYOSZ Tudományos és Műszaki Bizottságának elnöke, az IMI nemrég alakult 15-fős Tudományos Bizottságának tagja, egyben a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának professzora.


A projekt operatív koordinálója: dr. Pörzse Gábor, az InnoConsult Group igazgatója, az IMI magyarországi képviselője.


A projekt partnerei jelenleg: MAGYOSZ, Semmelweis Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Országos Gyógyszerészeti Intézet, Egészségügyi Minisztérium: Egészségügyi Tudományos Tanács, Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet, Pályázati Iroda, MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, SZBK Enzimológiai Intézet, Pharmatrend Biotechnológiai Kft. Debreceni Tudományegyetem, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Kar, TargetEx Kft., Vichem Chemie Kutató Kft., Magyarországi Klinikai Vizsgálatszervezők Társasága.