• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Eredetiségellenőrző program indulhat a német patikákban

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Németország lehet a negyedik európai ország, ahol a hamis gyógyszerek kiszűrését is segítő projekt megvalósul.

A betegbiztonsági szolgáltatásokkal foglalkozó Aegate a német gyógyszerészeti szövetségekkel együttműködve hamarosan megkezdi gyógyszereredetiség-ellenőrző programjának tesztelését, és a rendszer alkalmazásának értékelését. Ha a teszt sikeres, Németország lehet a negyedik európai ország, ahol a hamis gyógyszerek kiszűrését is segítő projekt megvalósul.


A Pharmacy Choice beszámolója szerint az Aegate egyedi azonosító jelzéseken alapuló szolgáltatása már teljes körűen működik Belgiumban, Olaszországban és Görögországban. A rendszer alkalmazása lehetővé teszi, hogy a patikusok minden egyes gyógyszercsomag kiadása előtt ellenőrizzék, hogy a termék nem hamis-e, nem hívta-e vissza a gyártó, és lejárati dátuma is megfelel-e a valóságnak. Mindemellett a szolgáltatás keretében a gyógyszertárak az ellenőrzés során megkapják a készítményre vonatkozó legfrissebb gyógyszerbiztonsági információkat is.


Az Aegate közleménye szerint a cég a német gyógyszertárakat képviselő szervezettel (Federal Union of German Associations of Pharmacists, ABDA) együttműködve tesztelni fogja a szolgáltatás alkalmazhatóságát Németországban, továbbá hamarosan elkészíti a program helyi alkalmazására vonatkozó hatástanulmányát is. A cég megvitatta a programtervet az ország gyógyszerészeti szövetségének (Bundesverband der Pharmazeutischen Industrie, BPI) képviselőivel is.


Heinz-Guenter Wolf, az ABDA elnöke a tesztprogram elindításával kapcsolatban elmondta, meglátásuk szerint a patikusoknak komoly felelőssége van abban, hogy a betegek valóban azt a gyógyszert kapják, amikre panaszaik kezeléséhez szükségük van, azonban az egyre növekvő hamisítási arány olyan fenyegetést jelent, amely ellen segítség nélkül a gyógyszertárak nem tudnak fellépni. Mint mondta, az Aegate rendszerének tesztelésével olyan technológiát próbálnak ki, amely jelentősen csökkenti a veszélyes termékek értékesítésének kockázatát.


A német gyógyszerészeti szervezetek kérésének megfelelően az Aegate programja több kritériumnak is eleget kell, hogy tegyen, mielőtt teljes körű bevezetéséről döntenek. Igazodnia kell a német kormány kártalanítási kerettervéhez, a cégnek biztosítania kell a német patikusok betanítását, technológiai oldalon pedig elvárás, hogy a rendszer a kétdimenziós adatmátrixokat is olvasni tudja.

A németországi tesztidőszak várhatóan hét hónapig tart majd, és több patika mellett 15 nagykereskedő és gyártó cég is részt vesz benne.
A teszt időzítése és az Aegate gyógyszeripari vállalkozásokkal való együttműködése több európai uniós tagállamot is hasonló, az Európai Bizottság gyógyszerhamisítás elleni direktívájával összhangban álló program bevezetésére ösztönözhet. A Bizottsági direktíva azonosítást, eredetiségellenőrzést és nyomon követhetőséget lehetővé tévő, a gyógyszeres csomagokon elhelyezett biztonsági elemek alkalmazására kötelezné a tagországokat.

Legolvasottabb cikkeink