• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Felfüggesztette a bíróság a rekordbírság végrehajtását

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos- MTI

Az OGYI elmarasztaló határozata után bírósághoz fordultak, íme a nem ügydöntő végzés.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem jogerős végzésével a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) OGYI/2792-127/2013. számú PROMPT-PHARMA Kft-t elmarasztaló, 500 milliós rekordbírságot kiszabó határozatának a végrehajtását teljes egészében azonnali hatállyal felfüggesztette - tudatta a cég közleményben.

A Bíróság a végzésében többek között rögzítette, hogy a GYEMSZI-OGYI határozatából „nem állapítható meg, hogy a GYEMSZI-OGYI szakértői vizsgálattal alátámasztottan valamely gyógyszerrel kapcsolatos olyan jogsértést állapított volna meg, amely az emberi életet és egészséget közvetlenül fenyegeti".

A Bíróság szerint a GYEMSZI-OGYI erre vonatkozóan csak általános hivatkozást tett, sem ezt megalapozó tényeket, sem azokat alátámasztó bizonyítékokat nem jelölt meg, sem ezek ok-okozati összefüggését nem vezette le.

A Bíróság észrevételezte nem ügydöntő végzésében, hogy – még a GYEMSZI-OGYI határozat szerint is – a Prompt Pharma csupán dokumentálási kötelezettségét szegte meg és nem a gyógyszerek forgalmazásával kapcsolatos a hatóság által vélelmezett szabályszegése. Továbbá hogy éppen a határozat azonnali végrehajtásának GYEMSZI-OGYI ÁLTALI elrendelése az, ami a „lakosság életét, egészségét, testi épségét veszélyeztetné".

A Bíróság emellett kifogásolta azt is, hogy a határozat azonnali végrehajtását a GYEMSZI-OGYI csak azt követően rendelte el, hogy társaságunk a végrehajtás felfüggesztését kérte - áll a közleményben.

A GYEMSZI-OGYI kedden az MTI megkeresésére azt írta, hogy az első fokon meghozott nem jogerős bírósági döntés tartalmával nem értenek egyet, ezért fellebbeznek - írta a hírügynökség.

A Népszabadság október 7-én írt arról, hogy félmilliárd forintos gyógyszerpiaci bírságot szabott ki nem sokkal korábban a gyógyszer-felügyeleti hatóság. A lap információi szerint egyebek mellett nagy értékű onkológiai készítmények illegális forgalmazása miatt büntették meg a Prompt Pharma Kft.-t, és az engedélyét is visszavonták. A cikk szerint a hazai gyógyszerpiacon az eddigi legmagasabb bírság 52 millió forint volt.

A GYEMSZI-OGYI akkor a lappal azt közölte, ismételt jogsértés miatt, a gyógyszerellátási lánc biztonságának fenntartása érdekében sújtották a lehető legsúlyosabb szankcióval a céget. Tájékoztatásuk szerint a bizonytalan forrásból származó készítmények érintett gyártási tételeit a cég külföldre szállította, ezeket más jelzések alapján már korábban kivonták a forgalomból, és értesítették a külföldi gyógyszerügyi hatóságokat. A Prompt Pharma akkor is kifejtette, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően, jóhiszeműen járt el, és a gyógyszerellátás rendszerét nem veszélyeztette - emlékeztetett az előzményre.

Legolvasottabb cikkeink