• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A kormánynak mégis sürgős a kötelező óvodáztatás

Hírek Forrás: MTI

A kormány jövő ősztől szeretné bevezetni a kötelező óvodáztatást, 6-8 milliárdot adna erre.

Az emberi erőforrások minisztere azt kérte, az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága támogassa a kormánynak azt a szándékát, hogy a kötelező óvodáztatás ne 2015 szeptemberében, hanem már jövő ősztől életbe léphessen. Balog Zoltán kedden a bizottság előtti éves meghallgatásán azt mondta: az egyéves csúsztatásról szóló módosító javaslat elfogadása abból fakadt, hogy nem voltak ismertek a pontos számok. Jelezte, hajlandóak költségvetési forrásokat adni arra, hogy a szükséges férőhelyek rendelkezésre álljanak. A számítások még folynak, de várhatóan 6-8 milliárd juthat e célra.

A felsőoktatás átalakításának stratégiai irányait első olvasatban tárgyalta a kabinet előző héten, erre valószínűleg decemberben visszatérnek - közölte. Jelentős eredményként értékelte a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) aláírt megállapodást, és azt mondta: jó egyezséget kötöttek. Talán az abban foglalt logika a jövőben más szakokra is kiterjeszthető - jegyezte meg, utalva arra, hogy 16 szaknál külön ponthatárokat állapítottak meg. Szerinte az új felvételi rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Megemlítette még, hogy tíz év alatt megháromszoroznák a Magyarországon tanuló külföldiek számát, ez szerinte gazdasági és nemzetstratégiai kérdés is.

Pokorni Zoltán (Fidesz) szerint a felsőoktatási stratégiáról azt mondta: jó az intézmények négyes tagolása, az rendet tesz. Közlése szerint december 11-én kerül a koncepció újra a kormány elé.

Pánczél Károly (Fidesz) a kötelező óvodáztatásról azt mondta: van elegendő férőhely, de biztos, hogy nem ott, ahol kell. Utalva a miniszter szavaira, miszerint mintegy 3.300 férőhely jelent gondot, azt kérte, Balog Zoltán határozottan képviselje a kormányban: jövő év őszre álljanak rendelkezésre ezek a helyek.

Osztolykán Ágnes (LMP), a bizottság alelnöke azt mondta: most sem lát tisztán, mi a helyzet az óvodai férőhelyek területén. Meg fogják tudni oldani? - kérdezte. Megjegyezte: információi szerint nem tárgyalta a kormány a felsőoktatási stratégiát, és felvetette: jelen formájában támogatja-e azt a kabinet, s ha igen, mely pontjait.

Hiller István (MSZP) szerint a felsőoktatást a kormányzat rosszabb állapotban adja át, mint ahogy annak idején átvette. Kifejtette: a Széll Kálmán-tervbeli elvonások maradandó károkat okoztak.

Legolvasottabb cikkeink