• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Felfüggesztettet kapott a pszeudo-generikumért

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott az illegális gyógyszerterjesztő.

 

Kilenc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a brit bíróság arra a férfira, aki a szigetországban illegálisnak minősített gyógyszereket terjesztett. A szakértők szerint az ügy ismét rávilágít a hamis és illegális gyógyszerek terjesztése ügyében kiszabható szankciók nem megfelelőségére.

Pszeudo-generikumokkal, vagyis olyan generikus készítményekkel, amelyek nem a közvetlen másolatai az eredeti piruláknak kereskedett az a férfi, akit a napokban kilenc hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a brit bíróság. A brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság (MHRA) tavaly szeptemberben foglalt le nagyobb mennyiségű illegális készítményt a férfinél. A házkutatás során a hatóságok mintegy 7000 darab Kamagra és 2000 darab Savitra tablettát találtak, amelyek összértéke elérte az 53 ezer fontot – idézi a SecuringPharma cikkét a HENT Hírlevél.

A Pfizer által gyártott Viagra hatóanyagával egyező aktív összetevőt tartalmazó Kamagra forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik Indiában, azonban Nagy-Britanniában illegális készítménynek minősül.
A szakértők szerint az eset felhívja a figyelmet a pszeudo-generikumok illegális terjedésének problémájára, egyúttal rávilágít arra, milyen enyhe szankciókat írnak elő a brit törvények az illegális gyógyszerterjesztőkkel és gyógyszer-hamisítókkal szemben. Az MHRA közlése szerint az ügyben a jogszabályok szerint maximum két év szabadságvesztés lett volna kiszabható, igaz a büntetés jelentős összegű pénzbüntetéssel is párosulhatott volna. A hatóság szóvivője szerint a szervezet folyamatosan végzi a vonatkozó jogszabály felülvizsgálatát, amelynek keretében javaslatot tesz majd a szankciók szigorítására is.

Az Európa Tanács mindeközben egy olyan egyezmény tető alá hozásán dolgozik, amely nemzetközi szinten egységes szabályokat fogalmaz meg a fogyasztók életét és biztonságát veszélyeztető hamis gyógyszerek gyártásának és forgalmazásának kriminalizálására.

A Medicrime egyezményt aláíró kormányok vállalnák, hogy a vonatkozó nemzeti szabályozásukban bűncselekménynek minősítik a hamis gyógyászati készítmények, aktív hatóanyagok, segédanyagok és más összetevők, gyógyászati nyersanyagok, alkatrészek és kiegészítők szándékos előállítását; hamisítványok forgalmazását vagy forgalmazására tett kísérletet, beleértve a kereskedést, szállítást, raktározást, export és import tevékenységet; továbbá a vonatkozó dokumentumok meghamisítását. A szöveg lefedi a gyógyászati eszközök és generikus készítmények hamisítását, az eredeti gyógyszerek és gyógyhatású készítmények illegális értékesítését, és a készítmények minőségellenőrzés nélkül történő forgalmazását is.