• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

''Finomítja'' a hamisítási mutatókat az indiai kormány

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Méltán lehet büszke a 200 országba exportáló gyógyszeriparára az indiai kormány.

A kormányzati megbízásból készült, a gyógyszerhamisítás helyi mértékét felbecsülni hivatott jelentés azonban jelentősen alábecsüli a hamis gyógyszerek piaci arányát, és ezzel komoly veszélybe sodorja az indiai gyártású gyógyszerek fogyasztóit.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerint komoly kritikát fogalmaz meg az indiai kormány gyógyszer-hamisítással kapcsolatos attitűdjével kapcsolatban Roger Bate, a problémakör nemzetközileg elismert szakértője a Wall Street Journal hasábjain. Mint írja, a gyógyszerhamisítás az egyik legnagyobb egészségügyi probléma, amellyel India napjainkban szembe nézni kényszerül. A hamis gyógyszerek piaci jelenléte fenyegeti az emberek életét, rontja a legális termékekbe vetett bizalmat és csökkenti a kutatás-fejlesztési és befektetési hajlandóságot. Ennél fogva azonban, Bate szerint, több mint ijesztő, hogy India kormánya egy valótlannak tetsző jelentéssel próbálja elhitetni, hogy a gyógyszerhamisítás nem ölt veszélyes mértéket az országban.

A kormányzati megbízásból készült, és a helyi piac felügyeleti és minőségellenőrző szerve, a Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO) által júliusban közzétett jelentés szerint ugyanis a hamisítás aránya egészen elenyésző Indiában. A kutatók szerint 24.136 darab mintából 11 volt hamis, vagyis az összes gyógyszernek alig 0,045 százaléka.

A hivatalos jelentés nagymértékben ellentmond az eddigi szakértői becsléseknek, amelyek 3 és 35 százalék közötti arányra becsülték a hamisítványok arányát az indiai piacon. A „finomítás" Bate szerint nem meglepő. India kormánya méltán büszke évi 25 milliárd dolláros forgalmú gyógyszeriparára, hiszen a CDSCO adatai szerint a világon minden második gyermeket indiai oltóanyaggal oltanak be különböző betegségek ellen, a gyártott anyagok 45 százalékát külföldre exportálják, és mintegy 200 ország szerzi be Indiából gyógyszerkészleteit.

Bate szerint azonban a gyógyszerpiaci jelentés eredményei nem meggyőzőek. Mint írja, nem csak a nemzetközi eredményekkel való ellentmondás problémás, de a kutatást önellentmondások is tarkítják. A jelentés szerint 2976 mintából három minősült minőségen aluli terméknek az elemzések szerint, amely becslést 305 minta elemzése alapján teszik, de a kutatás egy későbbi részén már azt írják, mind a 2976 darab mintát laborelemzésnek vetették alá. A vizsgálat nem tért ki olyan ismert hamisítási gócpontokra, mint Agra vagy Aligarh, ráadásul, míg egy alapos jelentéstől elvárják a szakértők, hogy részletesen ismertesse a mintavétel módszerét és hangsúlyozza a megbízható mintavétel fontosságát, az indiai kutatás ezt nem teszi meg. A nyáron kiadott jelentés alig egy mondatot szentel a kérdésnek.

Bate szerint könnyen lehet, hogy a jelentés hibáit az okozza, hogy már maga a mintavétel sem volt megbízható. A szakértő szerint az indiai gyógyszertárak rendszerint tudják, mikor és milyen formában történik a hatósági ellenőrzés, így meglehet, hogy számítottak és készültek a kutatáshoz szükséges minták begyűjtésére.

Roger Bate szerint összességében az indiai jelentés alapos összegzése egy alapjaiban hibás kutatásnak. A szakértő szerint ez nem lenne probléma, ha nem emberek millióinak egészségét és életét veszélyeztető problémakört vizsgálna. Bate zárószavaiban utal egy augusztusban megjelent amerikai közvélemény-kutatásra, amely szerint az amerikaiak 54 százaléka nem bízik az indiai gyógyszerekben. Bate szerint tekintettel az indiai kormány hozzáállására, nincs ebben semmi meglepő.