• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Feljelentik a hamisítókat

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Ez év első félévében ugrásszerűen, mintegy 75 százalékkal nőtt a vámhatóságok által hamisítás gyanújával lefoglalt termékek aránya Svájcban.

A Swiss Agency for Therapeutic Products (Swissmedic) közleménye szerint az év első felében a szervezet 75 százalékkal több bejelentést kapott a vámhatósági szervektől hamisítás gyanújával lefoglalt gyógyszerekről, mint az előző év azonos időszakában. A hatósági szervek 2010. első félévében összesen 992 esetben intézkedtek, zömmel illegálisan importált vényköteles készítményeket állítottak meg. A vizsgált készítmények harmada vényköteles potencianövelő, negyede fogyasztószer volt. Kisebb arányban hajnövesztő, izomtömeg-növelő és függőséget okozó pirulákra is rábukkantak. A veszélyes importgyógyszerek 45 százaléka Indiából, 35 százaléka pedig más nyugat-európai országokból érkezett Svájcba.

A gyógyszerészeti szervezet adatai szerint az év első felében főleg a fogyasztószerek iránti kereslet ugrott meg. Jelentős fogyasztói érdeklődést tapasztaltak például a LiDa Daidaihua elnevezésű testsúlycsökkentő készítmény importja iránt, amellyel kapcsolatban már korábban is adtak ki figyelmeztetést. A készítmény ugyanis a címkézésen feltüntetett, tisztán gyógynövényi összetevők helyett egyéb összetevőket is tartalmaz, többek között a csak orvos által felírható szibutramint, aminek forgalmazása – annak mellékhatásai miatt – sem Svájcban, sem az Európai Unió országaiban nem megengedett. A szibutramin szívritmuszavart, vérnyomás-emelkedést okozhat, ami egy szívbeteg esetében életveszélyes következményekkel járhat. A LiDa Daidaihua ráadásul a maximális mennyiségnél nagyobb dózisban tartalmazza a veszélyes hatóanyagot.

A Swissmedic illegális gyógyszerterjesztéssel foglalkozó munkatársa, Ruth Mosimann a Swissinfo portálnak adott interjúban elmondta, a veszélyes készítmények importnövekedését folyamatosan tapasztalják. Tavaly egész évben 68 százalékkal nőtt a hamis gyógyszerek illegális importja a korábbi évekhez képest. Az évente az országba érkező hamisítványok számát 50 ezerre becsülik a svájci szakértő. Mosimann szerint a növekedés részben az illegális gyógyszereket értékesítő weboldalak által kiküldött levélszemetek növekvő arányával függ össze. Meglátása szerint ugyanis minél több spam hirdet gyógyszereket, annál nagyobb a kereslet a hirdetett termékek iránt.

A fogyasztók általában anyagi megfontolásokból, vagy a betegségük okozta szégyenérzet miatt vásárolnak illegális forrásból gyógyszert. Ugyanakkor a Swissmedic tapasztalatai szerint sokan meglepődve veszik tudomásul, hogy a készítmények veszélyesek lehetnek, illetve, hogy a svájci törvények tiltják a gyógyszerek nagyobb tételben történő importálását a magánszemélyek számára.