• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

Gold Standard a bio-nanotehcnológiai kutatásokban

Gyógyszerpiac Forrás: Medipress

A Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Hivatal (NIST) nyilvánosságra hozta a nano-méretű részecskék első referencia standardját.

Ezt a gyógyszerkutatások során „Gold Standardként" vehetik számításba a nanorészecskék biológiai hatásait vizsgáló laboratóriumok. A három új anyagot, a 10, 30 és 60 nanométer átmérőjű arany gömböket, a Nemzeti Rákkutató Intézet Nanotechnology Characterization Laboratory (NCL) együttműködésével fejlesztették ki.

A nano-méretű részecskékkel számos biológiai kutatás foglalkozik, mivel amellett, hogy méretüknek köszönhetően egyedülálló fizikai tulajdonságaik vannak, egyedülálló biológiai tulajdonságokkal is rendelkezhetnek. A dolog negatív oldala az, hogy toxikusak is lehetnek, a pozitív oldala viszont, hogy a célzott gyógyszerszállítás eszközeiként forradalmasíthatják a rákkezelést. A kutatás eddig amiatt akadozott, hogy hiányzott egy megbízható nano-méretskála standard, a megegyező adatok biztosítására a különböző laboratóriumokban, és a mérőberendezések és analitikai technikák teljesítményének kalibrálására.

Az új NIST referencia anyagok citrát-stabilizált nano-méretű aranyrészecskék vizes kolloid szuszpenzióban. A NIST tudósai részletesen analizálták ezek részecskeméretét és méretbeli eloszlásukat számos technika segítségével, amelyekkel az anyagot szilárd, aeroszol és folyékony állapotban is megvizsgálták. Hat, egymástól független eljárással számították ki a dimenziókat: az atomi erő mikroszkópia (AFM), a transzmissziós elektronmikroszkóp (TEM), scanning elektronmikroszkóp (SEM), a differenciál moblilitási analízis (DMA), a dinamikus fényszórás (DLS) és a kisszögű röntgenszórás (SAXS) segítségével. A különböző technikák a nano-méret esetében különböző értékeket eredményeznek ugyanarra a részecskére.

Az átlagos méreten és méretbeli eloszláson kívül az új részecskéket kémiailag is analizálták, hogy megállapítsák az arany, a klorid-ion, a nátrium és a citrát koncentrációt, valamint a pH-t, az elektromos konduktanciát és a zéta potenciált (a kolloid oldat stabilitásának értékét). A mérési eljárások részleteit és az adatokat minden minta mellé adott beszámoló tartalmazza.

Legolvasottabb cikkeink