• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyenge pontjukon támadják a hamisítókat

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Remélik, ha a polgári peres eljárások során elkoboztatják a hamisítók vagyonát.

Céljuk, hogy a hamisítókat éppen attól fosszák meg, amiben kizárólag érdekeltek: a bevételüktől. A gyógyszergyártók remélik, ha a polgári peres eljárások során elkoboztatják a hamisítók vagyonát, azok nem tudják újra kezdeni illegális ügyleteiket.
Martin Hickman 2003 és 2007 között több mint 6 millió font értékű hamisított potencianövelő tablettát adott el az interneten keresztül. Illegális tevékenységének hozadéka?

Egy négy hálószobás ház Manchesterben, egy 2,5 millió font értékű lakás Chelsea-ben, egy villa Spanyolországban, egy Bentley, két Rover, és egy negyedmillió font értékű ékszerbiztosítás, amely többek között egy gyémántberakásos Rolexet fedezett. A férfi, aki ellen elsőként vetette be új stratégiáját a Pfizer, mindennek búcsút mondhatott – írja a Bloomberg Businessweek.

Hickmant lebukása után három hónap szabadságvesztésre ítélte a brit bíróság. Szabadulását követően azonban a Pfizer polgári peres eljárást kezdeményezett ellene védjegybitorlás miatt, amely során zárolták bankszámláit, és amely egy 1 millió font összegű peren kívüli egyezséggel zárult. A brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság (MHRA) által indított újabb büntetőjogi eljárás során a férfit további két év börtönre ítélték. A szervezet jelenleg Hickman vagyon- és értéktárgyainak lefoglalásán dolgozik.

A Pfizer aktuális gyógyszerhamisítás elleni stratégiája keretében a lefülelt hamisítók esetében már nem elégszik meg a viszonylag enyhe büntetőjogi felelősségre vonással. A Pfizer állásfoglalása szerint három hónap börtön ugyanis nem fogja elriasztani a bűnőzöket a hamisításban rejlő profit megszerzésének lehetőségétől. A gyógyszergyár ezért polgári peres eljárásokat kezdeményez, hogy a hamisítókat megfossza a jogsértéssel szerzett vagyonuktól, és anyagi tőke híján ellehetetlenítse az illegális tevékenység újrakezdését.

Nem a Pfizer az egyetlen cég, amely a legfájóbb pontjukon próbálja büntetni a hamisítókat. Ismert potencianövelő tablettája miatt szintén a hamisítók látókörében álló Eli Lilly is ezzel a módszerrel próbálkozik. A cég szerint a polgári peres eljárások és a teljes vagyonvesztés lehetősége másfajta, és remélhetőleg hatékonyabb elrettentést jelent a hamisítók számára, mint a büntetőperekben kiszabott viszonylag enyhe ítéletek.

A Pfizer 2004 óta több mint 58 millió darab hamis tabletta piacra kerülését akadályozta meg. 2007 óta több mint 3 millió dollárt költött nyomozásra és perköltségekre, miközben mintegy 5 millió dollár értékű kártérítést kapott a bírósági eljárások során.
A világon felfedezett gyógyszerhamisítási esetek száma egyre nő: 2002-ben alig 200 ilyen jellegű bejelentés érkezett, míg a tavalyi évben ez a szám már meghaladta a kétezret. Az évente több mint 700 ezer ember életét követelő hamis gyógyszerek kereskedelmi értéke a szakértők szerint 2015-re elérheti a 90 milliárd dollárt.