• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyógyszeripari etika aggályos környezetben

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

Az etikusan működő vállalatok értékes szakmai ismereteket is nyújtanak az orvosok számára.

A mondat Gerhard Waltl-tól, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatójától származik, aki a Hepatitis Világnap egyik rendezvényén fejtette ki gondolatait, melyeket idézünk.

A hepatitis fertőzöttség és a májrák pusztító betegségek. A beteg életére kifejtett hatásuk igen komoly. Az orvostudomány a hatékony kezelési módjuk megtalálásában még csak a kezdeteknél tart. Ahhoz, hogy tovább lehessen javítani a betegek életkilátásait, még sok kutatásra lesz szükség. A megelőzés tehát nagy hangsúlyt kap. Ahhoz pedig, hogy egy betegséget meg lehessen előzni, ismerni kell annak eredetét, kórlefolyását, valamint összefüggését a környezeti és társadalmi tényezőkkel.

A betegségek megelőzésének kulcsa a megfelelő szintű ismeret. Ezt az ismeretet pedig a tudományos közösségen túl is terjeszteni kell, hogy a betegségek megelőzésének eszközévé válhasson. Mindez sajátos kommunikációt igényel mind a kezelő orvosok, mind a betegek vagy a társadalom egyes rétegei irányában. Ami csakis az egészségügyi rendszer érintett képviselői és a kommunikációs hálózat összehangolt együttműködésével érhető el.

A gyógyszeripar kutató és fejlesztő munkája révén jöhetnek létre új orvosi és gyógyszeres kezelések. Ezek keretében az etikus alapokon működő vállalatok értékes tudást, szakmai ismereteket is nyújtanak az orvosoknak, a betegek számára pedig - mindennapi működésünk szerves részeként -  felvilágosító anyagokat készítenek. Tevékenységünk korántsem teljes felsorolása rávilágít arra, hogy a gyógyszeriparnak fontos szerepe van az orvosi kezelésekben és a betegségek megelőzésében. A gyógyszeripar felelőssége természetesen foglalja magában a kutató-fejlesztő munka és a szakmai tapasztalat alapján az új és jobb, tudományos igényű, kiegyensúlyozott információ biztosítását.

A gyógyszeripari etikai kódex Európában és másutt is, egyértelmű útmutatást ad arra vonatkozóan, hogy mi a felelős tájékoztatás és a manipulatív promóció közötti különbség. A Bayer Magyarországon és a világon mindenhol egyöntetűen elkötelezte magát az etikus működés mellett.

Küldetésünk „Bayer – Science For A Better Life" magyarul Tudomány egy jobb életért. Ennek megfelelően tevékenységünkkel a betegek jobb életminőségéhez járulunk hozzá. Mindezekről a mai Magyarországon beszélve azt is meg kell említeni, hogy aggodalommal tölt el bennünket az itteni gyógyszerpiac jövője. Ismerjük a magyar állam nehéz helyzetét, és egyetértünk azzal, hogy a magyar egészségügy hatékonyságát javítani kell. Azonban túlzott anyagi terhet rónak magyarországi szervezetünk működésére a meglévő, és a közelmúltban drasztikusan megemelt gyógyszeripari szektor-specifikus adók, amelyek már eddig is rendkívül magasak voltak bármely más európai országhoz képest.

A jelen körülmények logikus következménye, hogy nem leszünk képesek az eddigiekhez hasonló mértékű erőforrásokat fordítani klinikai vizsgálatokra és oktatási tevékenységekre. Sőt, helyi szervezeti felépítésünket is módosítanunk kellett. Bár szervezetünket gazdaságosabbá tesszük, továbbra is azon fogunk munkálkodni, hogy újításokat hozzunk, és orvos-szakmai fejlődést biztosítsunk a magyar betegek javára.

Hisszük és valljuk, hogy munkánk fontos része a betegségek megelőzésének, az egészséges életmód fontosságának tudatosítása. A globális és a magyarországi gyógyszeripar szereplőjeként így értelmezzük mi társadalmi felelősségvállalásunkat.

Legolvasottabb cikkeink