• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hamarosan tanácskoznak a sürgősségi szakemberek

Regionális hírek 2020.08.31 Forrás: Unideb.hu
Hamarosan tanácskoznak a sürgősségi szakemberek

Az új típusú koronavírus okozta megbetegedés sürgősségi diagnosztikájával és kezelésével szerzett eddigi tapasztalatokat is megvitatják.

A koronavírus-fertőzéssel, illetve az éghajlatváltozás miatt kialakuló új betegségekkel kapcsolatos ellátási feladatokat is megvitatják a sürgősségi szakemberek a szeptember 4-én kezdődő kétnapos tanácskozáson. A Sürgősségi Orvostani Fórum egyik szervezője a Debreceni Egyetem - tudatta az intézmény a portálján.

A tanácskozást hatodik alkalommal rendezik meg Debrecenben. Az idei Sürgősségi Orvostani Fórumot eredetileg áprilisban tartották volna, de a járványhelyzet miatt szeptemberre halasztották. Aktualitása nyomán a kongresszuson az új típusú koronavírus okozta megbetegedés sürgősségi diagnosztikájával és kezelésével szerzett eddigi tapasztalatokkal külön kerekasztal megbeszélésen foglalkoznak a szakemberek.

- A fórum egyik legfontosabb célja, hogy megvitassuk a betegséggel kapcsolatos eddigi tudásunkat, tapasztalatainkat, és megbeszéljük a sürgősségi betegellátó rendszer előtt álló, ezzel kapcsolatos tennivalókat.  A COVID-19-ről tartott kerekasztal-beszélgetésre Angliából is érkezik egy szakember, aki elmondja, hogy náluk milyen intézkedések voltak, a hallottakat pedig mi is hasznosíthatjuk a napi munkában – hangsúlyozta Szabó Zoltán, a DE KK Sürgősségi Klinika igazgatója.

A kongresszus másik fontos célkitűzése, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatosan is várhatók olyan jövőbeli változások, amelyek a sürgősségi betegellátó rendszert is érintik.

- Az éghajlatváltozás következtében olyan új betegségtípusok, kórokozók, élőlények, rovarok jelenhetnek meg Európában is, amelyek eddig nem voltak jellemzőek. Ezek pedig új kihívások elé állíthatják az ellátórendszert. Ezzel kapcsolatban gondolatébresztőként már a rendezvény megnyitóján elhangzik egy előadás, majd részletesen is megvitatjuk a témát a sürgősségi szakemberekkel – tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Szabó Zoltán.

A koronavírus-fertőzéssel, illetve az éghajlatváltozás miatt kialakuló új betegségekkel kapcsolatos ellátási feladatok mellett traumatológiai, kardiológiai, gasztroenterológiai, szülészet-nőgyógyászati, aneszteziológia- és intenzív terápiás, illetve gyermekgyógyászati sürgősségi diagnosztikát, terápiát érintő kiemelt területek újdonságait is áttekintik a kétnapos tanácskozás résztvevői.

A szeptember 4-én és 5-én, a Kölcsey Központban megrendezett eseményen a Debreceni Egyetem több szakembere is előadást tart. A sürgősségi fórumra az egész országból érkeznek aneszteziológusok, belgyógyászok, gyermekgyógyászok, családorvosok, kardiológusok, oxiológia- és sürgősségi orvostan szakorvosok, ápolók, mentőtisztek és szakápolók. 

A VI. Sürgősségi Orvostani Fórumot a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Sürgősségi Orvostan Tanszék, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság, a Magyar Oxyológiai Társaság és az Országos Mentőszolgálat szervezi - írták.

Legolvasottabb cikkeink