• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Hatástalan koleszterinszint-csökkentők

Gyógyszerpiac Forrás: Medipress

Több millió amerikai olyan gyógyszert szed, amely nem hozza a kívánt hatást?

Egy nemrégiben lezajlott vizsgálat drámai eredményt hozott a Schering Plough és a Merck két nagysikerű koleszterincsökkentő termékével kapcsolatban. A beszámoló szerint a gyógyszerek nem feltétlenül csökkentik a szívinfarktus és a stroke (gutaütés) kockázatát. A szakértők most azt találgatják, hogy ezek szerint amerikaiak milliói olyan készítményeket szednek-e, amelyek nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket.

A gyártók a reklámok révén 20 százalékos részesedést szereztek a koleszterincsökkentő szerek 22 milliárd dolláros (kb. 4070 milliárd forint!) piacán, a termékek pedig csak az elmúlt évben 4 milliárd dolláros bevételt produkáltak. (Az USÁ-ban lehetőség van vényköteles gyógyszerek szabad reklámozására).

Az Amerikában Zetia és Vytorin néven forgalmazott két készítmény közül az egyik tisztán tartalmazza a kérdéses hatóanyagot, míg a másik egy korábban kifejlesztett sztatinnal (szintén koleszterincsökkentő hatóanyag) kombinációban. Hétfőn a klinikai adatok több mint két évig tartó értékelésének befejeztével a gyártók elismerték, hogy nincs bizonyíték a gyógyszerek hatékonyságára.

Steven Nissen clevelandi kardiológus szerint a hír egyszerűen „sokkoló". „Az egyik legelterjedtebben alkalmazott koleszterincsökkentő gyógyszer hatástalannak bizonyult egy régebbi generikus szerrel összehasonlítva" – jelentette ki.

A szóban forgó gyógyszerek fő hatóanyaga – eltérően sok korábbi koleszterincsökkentő termékétől – nem sztatin. A legtöbben a kombinációs készítményt szedik, amely ugyan a koleszterinszintet csökkenti, ugyanakkor a készítményt szedő betegekben a vizsgálatok szerint gyorsabb a plakk-képződés (az érelzáródáshoz vezető felrakódás) is.

„Azt gondolom, hogy az FDA-nak (az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal) komolyan górcső alá kell vennie a termékeket övező agresszív reklámkampányt, amely olyan előnyöket hangsúlyoz, amelyeket még nem sikerült igazolni" – vélte Dr. Nissen.

A Schering Plough eközben azt bizonygatja, hogy a vizsgálat mindössze 720 beteg bevonásával zajlott, és jelenleg egy tízezer beteget érintő vizsgálat van folyamatban a készítmény hatásosságának elemzésére. A két említett gyógyszert használó mintegy 800 ezer amerikainak azonban elképzelhető, hogy valamilyen standard vagy generikus koleszterincsökkentő sztatinra kell majd mégis átszoknia.

Legolvasottabb cikkeink