• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Herold Zoltán nyerte a Wörwag Pharma díját

Gyógyszerpiac 2018.05.28 Forrás: Weborvos Szerző:
Herold Zoltán nyerte a Wörwag Pharma díját

A díj lehetőséget teremthet a kutatás szélesítésére: a vizsgálatok kibővítésére és az eredmények szélesebb körű publikálására is.

A Wörwag Pharma 25 éves jubileuma alkalmából első ízben adták át a cég Kutatási Díját. Az egymillió forintos pénzjutalommal járó díjat 2018-ban Herold Zoltán nyerte el (képünkön) a Neuroendokrin tumormarkerek kapcsolata az 1-es típusú cukorbetegséggel című kutatásával - adták hírül közleményükben.

Herold Zoltán kutatásában arra keresi a választ, hogy bizonyos fehérjék, amelyek emelkedett koncentrációi jelezhetik neuroendokrin – leggyakrabban a mellékvesében, a gyomor-béltraktusban, hasnyálmirigyben, a pajzsmirigyben és a hörgő-rendszerben megjelenő, hormontermelő – daganatok meglétét, milyen összefüggésben állnak az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegséggel. A legújabb kutatások szerint ugyanis e fehérjék összefüggésbe hozhatók az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásával, valamint 2-es típusú cukorbetegeknél – egészséges személyekkel összehasonlítva – emelkedett koncentrációkat figyeltek meg. Herold Zoltán arra keresi a választ, hogy a diabetes betegségtartama hogyan befolyásolja e fehérjék koncentrációját, és hogy szükséges-e cukorbetegeknél e fehérjék rutinszerű ellenőrzése.

Herold Zoltán 2016-ban biológusként végzett az Állatorvostudományi Egyetemen (korábban Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar), majd a Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskolájának PhD hallgatója lett. Kutatásait a Semmelweis Egyetem II. számú Belgyógyászati Klinika Anyagcsere munkacsoportjában, Prof. Dr. Somogyi Anikó témavezetése mellett végzi. 2016-ban elnyerte az Orvosi Hetilap Markusovszky Lajos díját. „A Wörwag Kutatási Díja megerősített abban, hogy érdemes folytatnom a munkát, amellyel hozzájárulhatok egy eddig feltáratlan orvosi terület megismeréséhez. A díj lehetőséget teremthet a kutatás szélesítésére: a vizsgálatok kibővítésére és az eredmények szélesebb körű publikálására is. Remélem, eredményem bátorítja a hozzám hasonló fiatal kutatókat új témák kidolgozásában, kutatásaik elmélyítésében és eredményeik megosztásában.” – mondta el Herold Zoltán.

A Wörwag Pharma 1993 óta működik Magyarországon, a német családi vállalkozás hazánkban alapította meg első leányvállalatát. A cég 1998 óta építi és bővíti a neuropátiák felismerését segítő országos diagnosztikai hálózatot. A vállalat biztosítja a centrumok részére a korszerű diagnosztikai eszközöket, és az ott dolgozó szakemberek képzésének költségét is fedezi. Ennek a munkának eredményeként nyílt meg 2018 májusában a 15. neuropátia centrum Egerben. Az országos hálózat évente 8000 ezer beteg szűrését teszi lehetővé. A neuropátia diagnosztikai hálózat kiépítésének ötlete is hazánkban született meg, de számos más magyar kezdeményezés is úttörőnek számít a cégcsoport körében. Hazánkban alakított ki először a Wörwag Pharma online rendelési felületet a gyógyszerészek számára, de itt jött létre a neuropátia vizsgálati adatainak értékelése számára új távlatokat nyitó Neuropathia regiszter is. Mára a magyar leányvállalatnál 52 fő dolgozik, és 61 termék szerepel a cég portfóliójában.

A jubileumi ünnepség díszelőadását Dr. Palkovits Miklós neuroanatómus, a Semmelweis Egyetem professzor emeritusza, a Magyar Tudományos Akadémia tagja tartotta Az agykutatás iránya és perspektívája a XXI. században címmel.

Legolvasottabb cikkeink