• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Hiánycikk a vérplazma: a vérplazmaadók segíthetnek

Hírek 2021.02.18 Forrás: Weborvos
Hiánycikk a vérplazma: a vérplazmaadók segíthetnek

A Covid-19 miatti korlátozások következtében visszaesett a vérplazma adások száma.

Magyarországon több mint 4000 embernek van szüksége nap mint nap életmentő vérplazma-alapú gyógyszerekre. 2020-ban a Covid-19 miatti korlátozások következtében a plazma adók száma érezhetően visszaesett. A vérplazma hiány nagy probléma, hiszen életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszerek készülnek belőle; a betegek számára a vér és vérkészítmények folyamatos biztosítása létfontosságú. A vérplazma hiány már középtávon jelentős hatással lesz a plazma alapú terápiára szoruló betegek ellátásának biztonságára. A plazma-feldolgozása és a terápia között eltelik néhány hónap, ezért az ellátásban előreláthatóan 6-12 hónapon belül fennakadás lehet. A segítségre ezért most még nagyobb szükség van, mint valaha!

A csökkenő donorszám annak is betudható, hogy sok ember számára kérdéses, hogy a korlátozások ideje alatt is adhat-e plazmát. A válasz egyértelmű: a plazmaadás nem állhat le, mert elengedhetetlen a vérplazma terápiára szoruló betegek számára, és hozzájárul az egészségügyi rendszer ellátás biztonságához. 

Dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese hangsúlyozta: „A vérplazma adók szerepe a jelenlegi járványhelyzetben is kiemelkedően fontos. Olyan plazma donorokra is nagyon számítunk, akik bizonyítottan átestek a fertőzésen, és már legalább három hét eltelt a felgyógyulásuk óta. A koronavírus-fertőzésből kigyógyult ember vérplazmájára azért van szükség Magyarországon, mivel a készítményt sikeresen alkalmazzák a súlyos állapotú fertőzöttek terápiájában.”

Vérplazmát nem lehet mesterséges úton előállítani. A vérplazmából életmentő gyógyszereket készítenek hemofíliás, azaz vérzékeny betegek, veleszületett immunhiánnyal élők, csontvelő- és szervátültetettek, súlyos égési sérültek, máj- és vesebetegek, és hepatitisz B-ben szenvedők számára. Emellett plazma szükséges például a műtéteknél használt fibrin ragasztó és tetanusz elleni vakcina előállításához is. Magyarországon a vérzékeny betegek éves plazmaadagjához több mint félmillió, az immunvédekezési zavarral küszködő betegek éves gyógyszerellátottságához pedig 40 ezer donáció szükséges. A ritka betegségben szenvedő betegek számára a plazma alapú terápiák jelentik az egyetlen kezelési lehetőséget. 

A hemofília az egyik legsúlyosabb vérzést okozó, örökletes betegség. Öt ember vérplazmája szükséges ahhoz, hogy fedezze egy hemofíliás beteg napi gyógyszerkészletét. 

Vérplazma nélkül számos - közülük jónéhány életmentő - terápia nem létezne. A plazma adás egyszerű és biztonságos, a véradáshoz hasonló eljárás, mely során a vér egyik alkotóelemét, a plazmát veszik le. A vérplazma szalmasárga folyadék, a vér 55%-a, főként vizet, valamint ásványi anyagokat és fehérjét tartalmaz.  Plazma adáskor csak a vérplazmát távolítják el, a vörös és a fehér vérsejteket és a vérlemezkéket egy zárt rendszeren keresztül visszaáramoltatják a donor szervezetébe. Ez a folyamat plazmaferezis néven is ismert. A plazmaadás alkalmanként 45-60 percet vesz igénybe.  A plazma adás egy teljes gyógyszerészeti értéklánc elején található. A vérplazma gyűjtés kiindulópontjai a speciális plazmaadó központok, ahol kiváló minőségben gyűjtik a vérplazmát, amelyet fontos gyógyszerekké dolgoznak fel. 

Magyarországon sok ember tehet jót most azzal, hogy plazmaadással segít vérplazmára szoruló embertársainak. Ennek egyszerű a menete: időpontot kell egyeztetni valamelyik, Magyarországon minden nagyobb városban megtalálható plazma központban, melyek a korlátozások idején is nyitva tartanak.

A vérplazmaadáshoz szükséges további tudnivalók és bejelentkezés plazmaadásra az alábbi linken: www.teddmegmost.hu 

Az Országos Vérellátó Szolgálat felhívása itt olvasható.

Legolvasottabb cikkeink