• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

India hitelét rontja Kína?

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

India és Kína az a két ország, amely a legtöbb Afrikában, és így Nigériában előkerült hamisítványért felelős.

A nigériai hatóságok közleménye szerint nagy mennyiségű hamis, malária kezelésére használt gyógyszert foglaltak le az országban. A hamisítványok a címkézés szerint Indiában készültek, de a szakértők szerint a készítményeket Kínában gyártották - olvasható a Times of India honlapján.

A nigériai Nemzeti Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (National Agency for Food and Drug Administration and Control, NAFDAC) közleménye szerint a helyi hatóságok nagy mennyiségű hamis, maláriás megbetegedések kezelésére használt készítményt foglaltak le az országban. A közlemény szerint a hamisítványok címkézésük szerint Indiában készültek, de a nyomozás során kiderült, hogy a lefoglalt termékeket Kínában gyártották.

Az indiai Kereskedelmi Minisztérium munkatársának közleménye szerint korábban is érkeztek már olyan panaszok az intézményhez, amelyek szerint kínai cégek indiai termékként exportálnak hamis gyógyszereket Ghánába, Dél- és Nyugat-Afrikába, valamint Elefántcsontpartra. Ugyanakkor ezek nem formális bejelentések voltak, ráadásul az előkerült gyógyszerek mennyisége sem volt elegendő ahhoz, hogy bizonyítékként szolgáljanak. Ez az első alkalom, hogy hivatalosan is, ráadásul nagy mennyiségű hamisítványra alapozva megerősítést nyert, hogy Kína indiai gyártásúként feltüntetett hamisítványokat szállít Afrikába. A minisztériumi forrás szerint az ügyben felveszik a kapcsolatot a kínai hatóságokkal, hogy a hamisítványok készítőit megtalálják, és velük szemben a megfelelő intézkedéseket megtegyék.

India nigériai kereskedelmi főmegbízottja, Mahesh Sachdev levélben fejezte ki felháborodását az üggyel kapcsolatban. Mint írja, nem hiszi, hogy a Nigériában felfedezett szállítmány egyedi eset lenne, valószínűbb, hogy más afrikai országokba is exportáltak ilyen termékeket. Sachdev levelében hangsúlyozza, hogy az indiainak feltüntetett hamisítványok amellett, hogy aláássák India hitelét, sértik az ország piaci és gazdasági érdekeit, ráadásul hozzájárulnak az Indiában gyártott generikus készítmények és a hamis készítmények közötti különbség elmosódásához.

India és Kína az a két ország, amely a legtöbb Afrikában, és így Nigériában előkerült hamisítványért felelős. Nigéria, amely az országban forgalmazott gyógyszerek mintegy 60 százalékát importálja, 2001 és 2007 között több mint 30 indiai és kínai céget tiltott ki a piacról hamis gyógyszerek forgalmazása miatt.

Legolvasottabb cikkeink